Pravoslavci obilježavaju Badnji dan

Aktuelno
Pravoslavci obilježavaju Badnji dan
Pravoslavni vernici u BiH i regionu danas obilježavaju Badnji dan tradicionalnim unošenjem i paljenjem badnjaka, liturgijama u hramovima i porodičnim okupljanjem za posnom trpezom, pred najradosnihi hrišćanski praznik Božić.

Pravoslavni vernici u BiH i regionu danas obilježavaju Badnji dan tradicionalnim unošenjem i paljenjem badnjaka, liturgijama u hramovima i porodičnim okupljanjem za posnom trpezom, pred najradosnihi hrišćanski praznik Božić. Patrijarh srpski Irinej poručio je vjernicima povodom Božića da se raduju i množe kako bi napunili zemlju i poželio da Bog da da ovaj blagoslov postane mjera života srpskog naroda i svih naroda na zemlji, jer bi na taj način pakao bratoubistva i čedomorstva bio zamijenjen rajskim mirom i punoćom života. "Neka od ovog Božića oživi Srbija i neka naše porodice ispuni radost i dečija igra.

Sveto Jevanđelje nas upravo i podseća na to da, ako se ne obratimo i ne postanemo bezazleni kao deca, nećemo ući u Carstvo nebesko. Zato je Božić praznik i naše dece, praznik mladosti i večne budućnosti", naveo je patrijarh u Božićnoj poslanici. Božić je dan kada se slavi rođenje Isusa Hrista i, zajedno sa Uskrsom, predstavlja jedan od najvećih hrišćanskih praznika. Pripreme za ovaj praznik počinju 40 dana prije 7. januara Božićnim postom koji predstavlja pročišćenje duha i tijela, a vjernici se pozdravljaju riječima "Hristos se rodi", a otpozdravljaju sa "Vaistinu se rodi". Badnji dan je posljednji dan posta, dan kada se obavezno priprema posna večera, a prati ga i druga simbolika kod Srba, sječa badnjaka, unošenje slame, bacanje oraha, pijukanje djece koju predvodi domaćica i obilaženje u krug prostorije u kojoj se postavlja posne večere. Na Badnji dan se služi liturgija svetog Vasilja Velikog. Božić po julijanskom kalendaru, pored srpske, slave i ruska, jermenska crkva, Sveta gora i jedan dio koptske crkve.

Ne propustite