Američki neonacisti organiziraju oružani marš protiv Jevreja

Svijet
Američki neonacisti organiziraju oružani marš protiv Jevreja
Organizator oružanog marša protiv Jevreja najavio je kako će se njegova kampanja nastaviti.

Organizator oružanog marša protiv Jevreja najavio je kako će se njegova kampanja nastaviti. Daily Stormer - američki neonacistički portal planira organizirati marš u mjestu Whitefish, u državi Montana dan prije inauguracije izabranog predsjednika Trumpa. 

U tom gradu živi majka Richarda Spencera, koji je vođa takozvane američke nove alternativne desnice. Radi se o čovjeku koji je Donaldu Trumpu iskazivao čast povikom: "Heil Trump", kog zanima kandidatura za američki Senat i koji je protiv feminističkog pokreta, protiv useljenja migranata i protiv svega židovskog. 

Richard Spencer, je rekao kako je sve samo šala te je na YouTubeu pozvao da se prekine oluja trolova koja je zaživjela u njegovom gradu. U gradu u kom je Daily Stormer najavio prosvjed živi njegova majka. 

Oružani prosvjed

Andrew Anglin, koji je izdavač tog portala je rekao kako je u Montani jako liberalan zakon o nošenju oružja, te će stoga iskoristiti tu priliku da dođe na organizirani marš sa puškom:

“Montana je jako liberalna prema javnom nošenju oružja, moj odvjetnik kaže kako ćemo bez problema moći prošetati gradom sa puškama. Trenutno, moji dečki su u stanju skupiti oko 200 osoba koje će sudjelovati u maršu koji će biti usmjeren protiv Židova, židovskih poslova i protiv svih koji ih podržavaju. Iz Bay Area ćemo autobusima dovesti skinheadse.”

Pozadina priče

Sve je počelo objavom na blogu od strane Sherry Spencer koja je majka Richarda Spencera, u kojoj je optužila lokalnu agenticu nekretninama i članicu grupe koja se bori protiv mržnje Tanyu Gersh kako joj je prijetila da se odrekne stavova svog sina i proda zgradu ili će organizirati prosvjede.

Spencer ne želi prodati zgradu, a napisala je i da ne želi da se nju osuđuje prema sinovim grijesima.

Tanya Gersh demantira ove navode, kao i njena organizacija, dok je Anglin objavio fotografiju Tanye Gersh i njenog sina kao i nekih drugih Židova iz tog područja u kom je pozvao na akciju, dok su fotografije predstavljene kao neka vrsta tjeralice. 

Iako policija tvrdi da nije primila nikakve prijave, Mreža za ljudska prava u Montani je rekla kako je došlo do nekoliko prijetećih poruka. 

FBI je izjavio kako je svjestan situacije te kako su u procesu provjeravanja je li došlo do kršenja nekih zakona, dok političari poručuju kako marš  nije dobrodošao u njihovom gradu. 

Donald Trump nije reagirao oko ovog slučaja.

Ne propustite