Slobodan pad: Od Real Madrida i Barce do 2. belgijske i UAE-a

Drugi pišu
Slobodan pad: Od Real Madrida i Barce do 2. belgijske i UAE-a
"Kolo od sreće uokoli vrteći se ne pristaje: tko bi gori, eto je doli, a tko doli gori ustaje", napisao je Ivan Gundulić u Osmanu 1826. godine.

"Kolo od sreće uokoli vrteći se ne pristaje: tko bi gori, eto je doli, a tko doli gori ustaje",  napisao je Ivan Gundulić u Osmanu 1826. godine. Upravo ta izreka najbolje opisuje iduće nogometaše. Igrali su za Real, Barcu, Manchester, a danas će igrati gdje god ih pozovu. O njima se pričalo kao najboljim svjetskim nogometašima, na njih su potrošene stotine milijuna, prodali su milijune dresova,međutim, onda je sve to stalo. Jedna loša sezona ili teška ozljeda natjerala ih je da svoju sreću potraže daleko od reflektora Lige prvaka.

GK : PAUL ROBINSON (Burnley, Premiership)

Omiljen među hrvatskim navijačima, on je čovjek kojeg je maksimirska krtica zauvijek uništila.

Stajanjem na gol Englesku dobio je veliku priliku, ali i veliku odgovornost. Oči cijele države bile su uperene u njega, pisalo se da će ga kupiti netko od engleskih velikana, međutim, postao je predmet sprdnje. Posljednje dvije sezone odigrao je jednu utakmicu i čini se samo čeka anonimnost i blagodati mirovine. Istina, nisu Englezi imali nešto previše sreće s golmanima posljednjih godina. Rob Green je primio smiješan gol protiv SAD-a, Paulu Robinsonu je Niko Kranjčar zabio s tridesetak metara, a Davidu Jamesu kiks je bilo srednje ime. Unatoč svemu tome, Robinson je po Engleskoj upamćen kao najgori golman reprezentacije. 

DR: JULIAN FAUBERT (Bez kluba, posljednji klub: Kilmarnock)

Francuz je najpoznatiji po tome što je spavao na klupi Reala.

Među navijačima Reala je zavladala nevjerica kad je Flaubert došao u klub. Nitko nije mogao vjerovati da u klubu postoji osoba koja smatra da je ovaj prosječan branič dostojan bijelog dresa, Real je šest mjeseci usluga Francuza West Hamu isplatio 10 milijuna kuna te, iako je doveden kao backup opcija i u toj ulozi je uspio razočarati. U Kilmarnock je došao tek kad mu je proba u drugom renomiranom škotskom prvoligašu St. Johnstonu propala. Danas je u  potrazi za udobnom klupom za spavanje.

Svakako se isplati pogledati reakciju engleskih komentatora, među kojima se prolomio smijeh, a zatim i ključno pitanje "Pa tko je njemu agent?"

DC: DMITRO ČIGRINSKIJ (AEK Atena)

Istina je da je Ukrajinac bio u Šahtaru vrlo dobar, ali sigurno ne toliko dobar da Barcelona iskešira za njega 25 milijuna eura. Ipak, Katalonci su to iz nekog razloga ipak odlučili učiniti i gadno su zažalili. 

- Dima je odličan igrač i što mu budete više zviždali mi ćemo mu dati više podrške - branio je stasitog Ukrajinca Pep Guardiola nakon početnih katastrofa u dresu Barce.

Ali katastrofe su ubrzo postajale sve veće, pa se Dima ekspresno vratio u Šahtar naredne sezone. 

DC: ANTON FERDINAND (Southend, treća engleska liga)

Mlađi brat poznatijeg Ria cijelu svoju karijeru proveo je u bratovoj sjeni. Za West Ham je skupio čak 140 nastupa i ničeg nakon toga Anton se vjerojatno ne želi ni prisjećati. Njegov pad počeo je 2007. kad je čelnicima West Hama lagao da ide kod bolesne bake, a zapravo je otišao u SAD proslaviti rođendan. Dno karijere mu je vjerojatno sezona koju je proveo igrajući za Police United na Tajlandu.

Danas je bar natrag kod kuće, u trećeligašu Southendu.

DL: ROYSTON DRENTHE (Bez kluba, Zadnji klub: Banyas, UAE, prva liga)

Godina je 2007. i čelnici Reala sretno se fotografiraju s omanjim tamnoputim igračem. Igrač je Royston Drenthe, Feyenoordu je za njega plaćeno 11 milijuna eura, a od Drenthea se očekuje da drži lijevu stranu Reala idućih godina. Za Madriđane je imao debi iz snova. U Superkupu protiv Seville zabio je s preko 30 metara i mit o novom Robertu Carlosu sve je više jačao.

Nećak Edgara Davidsa prvu sezonu bio je nezamjenjiv. Drugu je, međutim, bio itekako zamjenjiv. Odjednom se pojavio mladi Brazilac, a taj dečko i danas drži lijevu stranu Galacticosa. Naravno, riječ je o Marcelu. Prošao je narednih godina Drenthe od Rusije (Alania Vladikavkaz) do Turske (Kayseri Erciyesporr), a zadnji put je viđen u Emiratima. Danas je bez kluba.

MR: JEFFREN (Eupen)

Čovjek koji u CV-u ima: Zabio sam gol Realu u dresu Barcelone, danas u 28. godini ne bi trebao igrati u novom belgijskom prvoligašu, ali igra.

S tim da mu je ovo napredak u odnosu na prošlu sezonu koju je odigrao u 2. ligi. Pep Guardiola mu je u Barci neizmjerno vjerovao, ali Pep je grdno pogriješio. Nakon dana u Barceloni je u slobodnom padu.

MC: JACK WILSHERE (Bournemouth,)

Za razliku od ostatka s liste, ovaj mladić itekako još može spasiti karijeru. Kad je zdrav i na vrhuncu forme malo tko mu je u Premiershipu ravan, no ozljede su učinile svoje. Pametno je odlučio ne tratiti vrijeme na klupi Topnika, već je uzeo pruženu priliku u Bourenmouthu. S 23 godine već je imao 34 nastupa za Englesku i preko 100 utakmica za Arsenal. Koliko mu Englezi vjeruju najbolje pokazuje što je njega ovo ljeto čekao Roy Hodgson do posljednjeg časa da vidi hoće li biti spreman za Euro. Još nije zabio za novi klub u prvenstvu, ali za njega je najbitnije da igra u kontinuitetu. Svi navijači Arsenala budno prate utakmice Bournemoutha da vide hoće li im se vratit onaj Jack koji je u sezoni 2010/11. osvojio nagrade za najboljeg mladog igrača lige, najboljeg Topnika sezone, a kao šlag na tortu došlo je uvrštavanje u najbolju momčad godine. 

MC: RAFAEL VAN DER VAART (Midtjylland, 1. danska liga)

Neko vrijeme Nizozemca se smatralo ponajboljim svjetskim veznjakom, ali ta vremena su davno prošla. Za Oranje je odigrao preko 100 utakmica, osvojio je i srebrnu medalju na SP-u 2010. i baš ništa nije dalo naslutiti da će u 33. godini igrati u trećoj momčadi Danske, koja za prvim Kopenhagenom zaostaje čak 21 bod. Za njega je u karijeri isplaćeno preko 50 milijuna u odštetama, no Danci su ga dobili besplatno jer ga se Betis odrekao. Na vrhuncu karijere vrijedio je čak 25 milijuna eura, po Transfemarku ta broja je danas 50 puta manja, samo pola milijuna eura. S tom cijenom, bio bi laka meta i za transfer Dinama, koji je tri puta skuplje plaćene igrače posuđivao gradskom rivalu Lokomotivi. Rafael je nekoć držao sredinu Tottenhama zajedno s Modrićem, no danas ga može vidjeti samo na televiziji. 

ML: JOE COLE (Tampa Bay Rowdies - 3. liga SAD-a)

- On ima sposobnosti Brazilca - rekao je Pele.

- Messi može izvesti neke čarobne stvari, ali sve što on može, može i Joe, čak i bolje od Lea. On jednostavno može što drugima izgleda nemoguće - pričao je o svom tadašnjem suigraču Steven Gerrard.

Kad te tako hvale Gerrard i Pele, te riječi imaju težinu, ali... ipak su pogriješili. Nakon 56 nastupa za Gordi Albion, tri prvenstva osvojena sa Chelseajom, Joe danas u 35 godini igra nogomet u trećoj američkoj ligi. Najveći krivac što Joe i danas nije zajedno s Terryem jedan od senator Chelsea su ozljede. Ovaj polivalentni igrač nije imao sreće u karijeri, iz Liverpoola je
preselio u Lille, pa onda u West Ham, pa još stepenicu niže u Aston Villu, nije se uspio nametnuti ni u Coventryu, da bi ovo proljeće otišao u nogometni starački dom - SAD.

E da, njegov najnoviji suigrač u klubu je čudo od djeteta Freddy Adu kojeg je također Pele hvalio. Freddy je obišao cijeli svijet u potrazi za klubom gdje će se osjećati posebno i cijenjeno kao na Football Manageru, ali ga još nije našao, iako su mnogi mislili da će to biti u megamomčadi srpske Jagodine.

FC: VALERI BOŽINOV (Partizan)

U Lecceu se dokazao, postao najmlađi stranac koji je zabio u Serie A i Fiorentina nije htjela čekati. Brzo su im platili 12 milijuna eura za Bugara, koji se u Firenci jednostavno nije snašao. No ubrzo je došla nova prilika. Juventus je izbačen u drugu ligu i mladi potentni napadač i "Stara Dama" u problemima trebali su biti dobitna kombinacija. Nisu. Viole su ga ipak uspjelie uvaliti podivljalim šeicima koji su taman pristigli u Manchester City, tamo se ozlijedio, brzo je promijenio par klubova, danas ga se može vidjeti za kartu od desetak kuna u Beogradu. Tamo je obećao svakom suigraču koji mu asistira 500 eura, ali i nije se baš nazabijao. U slabašnoj srpskoj ligi ove sezone ima pet golova u 19 nastupa. Od uspjeha u karijeri se može pohvaliti titulom u Serie B s Juveom i srpskim kupom.

FC: FEDERICO MACHEDA (Novara. 2. talijanska liga)

Debi za Manchester - odmah i gol za Manchester. 

- On ima instinkt u kaznenom prostoru, mnogi igrači to moraju dugo učiti, ali njemu je to prirodno. Snažan je i psihički i mentalno, ispred njega je velika karijera - rekao je Alex Ferguson i pokazao da i najveći mogu pogriješiti.

Njegov "Lucky Charm" kako mu je tepao, kasnije se jednostavno nije snašao. Nekad je igrao s Cristianom Ronaldom u vrhu napada, a danas mu društvo tamo pravi reprezentativac San Marina. Promijenio je osam klubova u osam godina karijere. Talijani su neko vrijeme bili sigurni da su dobili nasljednika Bobe Vierija, međutim, njega će još pričekati.

KLUPA:

Michu (Real Oviedo) - Apsolutno eksplodirao u Swanseaju, ali onda su došle ozljede. Neko vrijeme proveo igrajući i za španjolskog četvrtoligaša Langreo, kojeg je trenirao njegov brat. Zajedno s Cazorlom i Juanom Matom je ujedno i jedan od vlasnika Ovieda. 

Adam Bogdan (Wigan) - Ime od kojeg se ježe svi navijači Liverpoola - Adam Bogdan. U Liverpoolu se nije naigrao, međutim, stigao je primiti gol izravno iz kornera. Najpoznatiji je po tome što je u dresu Boltona primio gol preko cijelog igrališta. Zabio mu je protivnički golman Tim Howard.

Nedavno je pokidao ligamente koljena i vjerojatno će raskinuti ugovor s Liverpoolom.

Marko Marin (Olympiacos) - U Bundesligi je bio odličan, onda je uslijedio transfer u Chelsea, gdje nije dobio pravu priliku. Posudba za posudbom i preko Trabzonspora završio je u Olympiacosu. 

Ibrahim Affelay (Stoke) - S Barcelonom ima osvojenu Ligu prvaka, ali nakon toga skoro pa ništa. Ozljede su mu uništile karijeru, a danas čeka povratak od ozljede u Stokeu.

Giovanni dos Santos (LA Galaxy) - Još jedan u nizu velikih Barceloninih talenata, koji jednostavno nisu ispunili očekivanja. U 26. godini oprostio se od ozbiljnog nogometa i odabrao čari života u LA-u. 

Robinho (Atletico MG) - Najbolji mladi nogometaš svijeta iz 2005. danas nogomet igra u rodnom Brazilu. Svi su očekivali više od čovjeka za kojeg je isplaćeno skoro 100 milijuna eura u odštetama, ali to se jednostavno nije dogodilo.

Ne propustite