Šta će se događati s cijenama nafte u 2017. godini?

Biznis
Šta će se događati s cijenama nafte u 2017. godini?
Iranska je nafta preplavila svijet nakon ukidanja sankcija, OPEC se prepirao oko proizvodnje te je završio godinu sporazumom kojim bi se smanjila nabava, piše CNN Money.

Iranska je nafta preplavila svijet nakon ukidanja sankcija, OPEC se prepirao oko proizvodnje te je završio godinu sporazumom kojim bi se smanjila nabava, piše CNN Money. Šećer na kraju priče - veliki proizvođači izvan kartela obećali su smanjiti proizvodnju te obuzdati prezasićenost.

Barel nafte je početkom godine bio oko 30$. Cijene su pale na 26$ u veljači, a ovog su se mjeseca popele na preko 50$.

Šta nas čeka u 2017.?

Stručnjaci smatraju da bi cijene trebale ostati iznad 50$ ako nacije koje proizvode naftu smanje proizvodnju za 1,8 milijuna barela dnevno. Ograničavanje nabave moglo bi značiti da će u prvoj polovici sljedeće godine nestati višak sirove nafte, javlja Međunarodna energetska agencija (IEA). To je mnogo ranije nego što se prije mislilo.

Opet, to je samo ako će se OPEC držati svoje riječi.
Od 1989. godine OPEC je imao nekoliko najavljenih rezova proizvodnje kao ovaj posljednji. Ali u tom periodu kartel je proizveo više nafte od najavljene kvote u nekoliko mjeseci.

Naftna industrija u plusu?

Zemlje čiji su proračuni na udaru imaju puno za izgubiti, a naftne kompanije su smanjile investicije u njihove poslove. Ako se zadrži smanjenje proizvodnje, naftna i plinska industrija bi mogle biti u financijskom plusu prvi put od 2014. godine.

Tom Ellacott, korporativni analitičar za Wood Mackenzie smatra da će 2017. biti godina stabilnosti i prilika za naftne i plinske kompanije. "Više igrača će iskoristiti prilike da se prilagode i povećaju portfelje", kaže Ellacott.

Ne propustite