Belma Šoljanin i Aida Džaferović: Mame i diplomirane psihologinje svoje snove o pružanju nesebične podrške trudnicama i mama diljem BiH pretvaraju u stvarnost

Mame i bebe
Belma Šoljanin i Aida Džaferović: Mame i diplomirane psihologinje svoje snove o pružanju nesebične podrške trudnicama i mama diljem BiH pretvaraju u stvarnost
Trudnoća je doba kada počinje trajna veza između majke i djeteta a svakodnevna komunikacija s nerođenom bebom a potom i novorođenčetom poseban je doživljaj. Za svaku ženu trudnoća je nezamjenjivo stanje ali znamo da je to isto tako vrijeme promjenjivih i nestabilnih osjećaja.

Trudnoća je doba kada počinje trajna veza između majke i djeteta a svakodnevna komunikacija s nerođenom bebom a potom i novorođenčetom poseban je doživljaj. Za svaku ženu trudnoća je nezamjenjivo stanje  ali znamo da je to isto tako vrijeme promjenjivih i nestabilnih osjećaja. Adekvatne savjete i psihološku pomoć trudnicama i majkama diljem Bosne i Hercegovine ali izvan nje pružaju dvije mlade diplomirane psihologinje i majke, Belma Šoljanin i Aida Džaferović.
 Naime, Belma i Aida su prvobitno osnovale facebook grupu "Klub trudnica i mladih mama iz Sarajeva" što kasnije postaje i "Udruženje trudnica i mama".
Belma je predsjednica Udruženja TIM-a  dok je Aida predsjednica osnivačke skupštine TIM-a.

 

1. Belma i Aida, za početak nam recite što vas je podstaklo da osnujete facebook stranicu?

Realna potreba da se ženama u periodu trudnoće i poroda pruži neposredna podrška a proizašla iz vlastitog iskustva. Ideja da se na jednom mjestu mogu dijeliti iskustva ali i uz stručnu pomoć rješavati brojne dileme ili bar usmjeravati na rješenja.

2.Kada ste ju osnovali i kako ste uopšte došle na ideju osnivanje iste?

Facebook grupa koja je online savjetovalište Udruženja TIM nastala je u februaru 2015.godine. Za kratak period privukla je pažnju žena i zadobila povjerenje.

3.Koji je njen cilj te koliko ista sada broji članica?

Cilj je pružiti ovoj populaciji žena prvenstveno psihološku, jer smo nas dvije psihologinje ali i sve druge vrste pomoći iz svih struka i svih oblasti.
Do sada za nepune dvije godine grupa broji preko 23 700 žena iz KS ali i cijele BIH i širom svijeta žena sa našeg govornog područja koje žive u inostranstvu.

4. Vaše snove i ideje o pružanju podrške van virtualnog svijeta realizirale ste osnivanjem Udruženja. Recite nam nešto više o tomu.

 Udruženje trudnica i mama zvanično je registrovano 29.novembra 2015.godine u Ministarstvu pravde a na nivou Bosne i Hercegovine.
Otvorile smo i zvaničnu kancelariju TIMa na adresi Trg solidarnosti 19. Novi Grad.
Želja je povezati se sa svim institucijama, organizacijama i pojedincima koji imaju ikakav uticaj na život žena populacije žena i kroz saradnju ga poboljšati.

5. Da li ste se kroz ovo divno i nesebično pružanje podrške susrele sa negativnim komentarima?

Ponekad, ma kako se trudili raditi nešto srcem i nesebično mogu se dogoditi i negativni komentare na vaš trud ali oni su tako rijetki i nevažni da nas ne dotiču

6. Kakvi su vam planovi za budućnost, da li imate nekih novih projekata u planu?

Imamo puno planova koje ćemo realizovati kroz projekte. Vrijeme je da i BIH ima važno i jako udruženje koje će se boriti za ostvarenje prava ali i nastojati omogućiti sto veću podršku ženama u ovom osjetljivom periodu njihovog života. Hiljade žena svjedoče već da mi to radimo i možemo.

7. Gdje vas svi zainteresovani mogu naći?

Kancelarija TIM-a se nalazi na adresi Trg solidarnosti 19. Kancelarija Udruženja za sada radi u najavljenim terminima jer je hladan period. Ali čim dodje toplije vrijeme i aktivnosti ćemo planirati. Online nas žene uvijek mogu naći. Nastojimo pomagati 24/7. I ma kako teško bilo priča traje i raste.

8. I za kraj, recite nam, što poručujete svim mladim mamama i trudnicama?

Uživajte u svojoj trudnoći i majčinstvu. Titula majke jedna je od najljepših i najvažnijih koje žena može ponijeti. Slušajte sebe i svoje instikte. Opskrbite se svim neophodnim informacijama i slušajte svoje doktore. Svojoj djeci trebate zdrave i nasmijane.

 

 

 

 

Ne propustite