Dobrodošli u 2026. godinu: Ovo je najboljih 11 igrača svijeta

Drugi pišu
Dobrodošli u 2026. godinu: Ovo je najboljih 11 igrača svijeta
Cristiano Ronaldo je četiri puta osvojio Zlatnu loptu, Leo Messi pet puta. Gianluigi Buffon je najbolji golman svijeta, Luka Modrić najbolji veznjak. No, svi oni će za deset godina odavno biti u penziji, a Europom i svijetom vladat će neki novi klinci.

Cristiano Ronaldo je četiri puta osvojio Zlatnu loptu, Leo Messi pet puta. Gianluigi Buffon je najbolji golman svijeta, Luka Modrić najbolji veznjak. No, svi oni će za deset godina odavno biti u penziji, a Europom i svijetom vladat će neki novi klinci.

Prognoze tko će biti najbolji za tri, pet ili deset godina često su nezahvalne, no možemo malo proučiti najbolje mlade igrače na svijetu pa pokušati složiti najboljih jedanaest.

Neki od ovih igrača tek su zvijezde u dolasku, neki su se već etablirali kao megatalenti, a neki vrijede desetke milijuna eura.

Kolege iz engleskog Daily Maila su prije deset godina prognozirali udarnu jedanaestoricu engleske reprezentacije od tadašnjih mladih nada. No, likovi poput Robbieja Threlfalla danas igraju u šestoligašu Marine FC, a Dean Parrett u AFC Wimbledonu, pa prognoza nije najbolje prošla.

No, stavit ćemo glavu "na panj" pa pokušati nacrtati najbolju jedanaestoricu 2026. godine.

GOLMAN

Gianluigi Donnarumma (17 godina, AC Milan)

Debitirao je sa samo 16 godina, a danas je apsolutno najtraženiji golman na svijetu. Vrijednost mu je procijenjena na 8,25 milijuna eura, no eventualni transfer iz Milana vrijedio bi nekoliko puta više. Donnarumma je odavno na "radaru" Reala, Barcelone, Cityja i Juventusa, a ove sezone je 12 puta branio za Milan i istaknuo se s nekoliko nevjerojatnih obrana.

U utakmici Superkupa protiv Juventusa obranio je ključni penal Dybali, a za reprezentaciju je nastupao već dvaput. Ugovor s Milanom mu ističe u lipnju 2018. godine.

DESNI BEK

Felix Passlack (18, Borussia Dortmund)

Iako zadnja dva mjeseca nije previše igrao, Passlack oduševljava igrama ove godine i apsolutno je budućnost nogometa. U 64 nastupa za Borussijinu U-17 momčad zabio je 37 i asistirao 32 gola. Iako je karijeru započeo kao krilo, opaka konkurencija na toj poziciji u Dortmundu gurnula ga je na poziciju beka. 

No, s fantastičnim ofenzivnim kvalitetama mogao bi biti jedan od najboljih bočnih igrača u budućnosti. Passlack vrijedi oko 13 milijuna eura, a u Borussiji će biti najmanje do ljeta 2018. godine.

LIJEVI BEK

Alejandro Grimaldo (20, Benfica)

Ovaj sjajni Španjolac počeo je karijeru u Barceloni, ali tamo se nije snašao pa ga je u zimi 2015. godine za milijun i pol eura kupila Benfica. Ove sezone se ustalio u zadnjoj liniji Benfice i igrao fantastično sve dok se nije ozlijedio krajem listopada. 

Za Grimalda, koji s Benficom ima ugovor do 2021. godine, Arsenal, Everton, Manchester United i Inter morat će platiti najmanje šest milijuna eura, iako je teško očekivati da će ga Portugalci pustiti za takav "sitniš".

STOPER

Jonathan Tah (20, Bayer Leverkusen)

Kad Jürgen Klopp silom želi nekog mladog igrača, to dovoljno govori o njemu. Upravo je stoper Leverkusena jedna od najvećih želja Liverpoolova trenera koji jako dobro poznaje mlade igrače iz Bundeslige.

Odigrao je već 58 prvoligaških i 11 utakmica Lige prvaka, a u Bundesligi ima nevjeorjatnih 88 posto uspješnih uklizavanja i imponira njegova sigurnost i samopouzdanje.

Vrijedi oko 20 milijuna eura, a ugovor s Bayerom mu ističe u ljeto 2020. godine.

STOPER

Malang Sarr (17, OGC Nice)

Rođen u Nici, Malang je debitirao ove sezone i u prvoj utakmici zabio pobjednički gol protiv Rennesa. Osim u 5. kolu, kad je izašao 16 minuta prije kraja, Sarr je odigrao sve prvenstvene utakmice ove godine, a tome je dodao i četiri nastupa u Europskoj ligi.

Prema francuskim stručnjacima, Sarr će biti jedan od najboljih stopera na svijetu. Bio je među najboljim igračima francuske reprezentacije na U-17 Europskom prvenstvu u Azerbajdžanu. Prema Transfermarktu vrijedi dva milijuna eura, a ugovor ima do 2018. godine.

SREDNJI VEZNI

Manuel Locatelli (18, Milan)

Prije četiri godine Ricardu Montolivu je na Facebooku napisao "Želim biti kao ti". Danas je Montolivo zamjena ovom sjajnom mladom Talijanu, koji oduševljava sjajnim igrama u dresu Milana.

Zabio je dva gola iz svoja prva dva udarca u okvir ove sezone, a vrijedi oko milijun i pol eura. Igrao je u svim mlađim talijanskim reprezentacijama, a ugovor s Milanom ima do prosinca 2018. godine. Talijani mu predviđaju golemu karijeru, a u vrlo mladoj Milanovoj momčadi se sjajno snašao.

SREDNJI VEZNI

Renato Sanches (19, Bayern)

O Sanchesu se sve zna. Prvo se pričalo o njegovim godinama, jer nitko nije vjerovao da korpulentni i mišićavi Renato ima samo 19 godina. No, nakon što je razuvjerio sumnjivce, Sanches je bio jedan od najboljih igrača Portugala u pohodu na titulu prvaka Europe, a Bayern ga je Benfici platio 35 milijuna eura.

Ove sezone je odigrao 11 utakmica i izrazito je moderan igrač nevjerojatnih fizičkih predispozicija. U Bayernu se od njega puno očekuje, a u Münchenu bi će ostati najmanje do kraja 2018. godine.

DESNO KRILO

Emre Mor (19, Borussia Dortmund)

Teško mu se izboriti za prvu momčad u strašnoj konkurenciji u Dortmundu, no Thomas Tüchel mu oprezno dozira minutažu i ozbiljno računa na mladog Turčina u budućnosti.

Debitirao je za danski Nordsjaelland tek krajem prošle godine, no Borussia ga je odmah prepoznala i brže-bolje ga dovela za sedam milijuna eura. 

Mor je za reprezentaciju odigrao već osam utakmica, uključujući i nastup na Europskom prvenstvu, a ima nevjerojatan pregled igre i fantastičan osjećaj za dubinsku loptu. Brz je sa sjajnim driblingom i, ako ga se ikada riješi, Borussia će ga sigurno jako dobro unovčiti. Već sad vrijedi najmanje 18 milijuna eura.

LIJEVO KRILO

Ousmane Dembele (19, Borussia Dortmund)

Dortmundska Borussija ima vjerojatno najbolja mlada krila u Europi pa smo i drugo morali uvrstiti u momčad budućnosti. Njegovih dvanaest golova i pet asistencija prošle sezone u Rennesu nisu promakli Nijemcima, koji su ga doveli za 18 milijuna eura i u 24 utakmice ove sezone zabio je pet i asistirao 12 golova.

Uz Aubameyanga jedan je od najbržih igrača Bundeslige s nevjerojatnim brojem ponavljanja, a odigrao je već tri utakmice za reprezentaciju i jedna je od nadolazećih svjetskih zvijezda.

OFENZIVNI VEZNI

Marco Asensio (20, Real Madrid)

Kraj Modrića, Kroosa, Kovačića i društva jako je teško izboriti mjesto u udarnoj momčadi Reala, no Asensio je jako dobro iskoristio svu minutažu koju je dobio. Zabio je ove sezone šest golova u 17 nastupa i dodao jednu asistenciju i najveća je mlada zvijezda Reala.

Krasi ga sjajan centaršut i odlična tehnika u situacijama "1 na 1". U profesionalnoj karijeri odigrao je 94 utakmice i upisao 12 golova i 24 asistencije. Već sad vrijedi 16 milijuna eura, no ugovor s Realom ima do ljeta 2021. godine.

NAPADAČ

Moise Kean (16, Juventus)

U samo deset utakmica Juventusove U-17 momčadi prošle godine Kean je zabio 21 gol i jedna je od najvećih talijanskih i svjetskih mladih zvijezda. Debitirao je ove sezone protiv Udinesea, a vrijedi oko 200.000 eura. Nije nevažno reći da mu je menadžer Mino Raiola, a Talijani već sad tvrde da, ako Kean ne napravi karijeru, netko mora odgovarati.

Ne propustite