Kako prepoznati psihopatu?

Nauka i tehnologija
Kako prepoznati psihopatu?
Psihopate odlikuje prividno dobra inteligencija, snalažljivost, zabavnost i šarm...

Psihopate odlikuje prividno dobra inteligencija, snalažljivost, zabavnost i šarm, ali i manipulativnost, nepouzdanost, impulzivnost, egocentričnost, neiskrenost, siromaštvo emocija, bešćutnost, nedostatak krivnje i srama te antisocijalna ponašanja – uništavanje imovine, prijevare, krađe, nasilje. Ne podnose dosadu te stalno traže uzbuđenja.
Skloni su parazitskom stilu života – življenju na tuđi račun. Kratkog su fitilja pa burno reagiraju na frustraciju, neuspjeh, kritiku i slično. Nemaju razvijen osjećaj odgovornosti pa mogu upasti u dugove, kršiti ugovore i dogovore, rizično se ponašati i time ugroziti druge.
Nisu vjerni supružnici ni pouzdani prijatelji. Njihovi ciljevi su kratkoročni te rijetko planiraju svoju budućnost. Čini se da su navedene psihopatske karakteristike naslijedne, a počinju se očitovati u djetinjstvu. Već do 12. godine osoba pokazuje ozbiljne probleme u ponašanju, poput laganja, varanja, pljački, podmetanja požara, ometanja nastave, vandalizma, psihičkog zlostavljanja vršnjaka, zlouporabe droge.

U općoj populaciji postoji 2 – 3 % psihopata, a među zatvorenicima 30 %.  Međutim, postoje i psihopati koji nemaju problema sa zakonom i koji su relativno dobro uklopljeni u društvo. Štoviše, neki znanstvenici smatraju da se zahvaljujući svojim osobinama psihopati mogu brzo popeti na cijenjene pozicije u poslovnom svijetu.
Naime, njihovi ‘talenti’ su karizma, samopouzdanost, davanje naredbi drugima i odvažno donošenje bitnih odluka, zbog čega djeluju kao dobri rukovodioci. Babiak i Hare (2007) takve korporativne psihopate nazivaju zmijama u odijelu, a osim što posjeduju navedene ‘talente’, krasi ih i sebičnost, manipulativnost te sklonost iskorištavanju i psihičkom zlostavljanju svojih suradnika. Psihopatija se svrstava pod poremećaje ličnosti i smatra se neizlječivom. Ako naiđete na psihopata, zaobiđite ga u velikom luku.

Ne propustite