MISTERIJA STARA 44 GODINE: O Vesni Vulović i danas priča cijeli svijet, a uzrok pada njenog aviona i dalje se ne zna!

Nostalgija
MISTERIJA STARA 44 GODINE: O Vesni Vulović i danas priča cijeli svijet, a uzrok pada njenog aviona i dalje se ne zna!
Uzrok pada aviona na letu 367 Kopenhagen – Zagreb već više od četiri decenije je misterija, a zanimljivosti ove avionske nesreće prepričavala je jedina preživjela putnica, tada dvadesetdvogodišnja stjuardesa Vesna Vulović.

Uzrok pada aviona na letu 367 Kopenhagen – Zagreb već više od četiri decenije je misterija, a zanimljivosti ove avionske nesreće prepričavala je jedina preživjela putnica, tada dvadesetdvogodišnja stjuardesa Vesna Vulović.

Vesna je juče pronađena mrtva u svom stanu u Beogradu, i za sada nije poznat uzrok smrti. Bivša stjuardesa je bila lošeg zdravstvenog stanja. Pošto se nije javljala nikome na telefon,  zabrinuti prijatelji su pozvali policiju, koja je obila njen stan, i pronašla njeno tijelo u kupatilu. Umrla je u 67.godini života.

Za 44 godine u medijima je moglo da se pročita više verzija kobnog događaja, a razlog pada nikada nije zvanično objašnjen.

Prema prvim izvještajima, avion je pao zbog greške češke protivvazdušne odbrane, koja je pogodila letjelicu na visini od nekoliko stotina metara.

Ova priča ubrzo je odbačena kao neistinita, jer prema riječima stručnjaka, avion na polovini putanje leta ne može da leti niže od 10 hiljada metara.

vesna-vulovic1

Zatim se pojavila priča o terorističkom podmetanju bombe

Obzirom da u to doba nisu postojale toliko rigorozne procedure provjere prtljaga te je svako mogao da unese u avion šta je želio, ljudi su sa velikom vjerom pričali o nepoznatom teroristi koji je bombu unio u avion bez ičijeg znanja.

Kako ni ova priča nije zvanično potvrđena, niti je pronađen počinilac, mnogo je onih koji smatraju da je ovo objašnjenje pada aviona služilo da otkloni odgovornost češke protivvazdušne odbrane.

Kako ne postoje nikakvi dokazi, ovo objašnjenje se takođe može etiketirati kao “teorija zavjere”.

Sa vremenske distance duže od 4 decenije, pretpostavka je da će avionska tragedija trajno ostati pod velom tajnosti jer je slučaj do sada nedovoljno istražen.

JEDINA PREŽIVJELA

Davnog 26. januara 1972. godine Vesna Vulović postala je jedina žena koja je preživjela nemoguće i tako ušla čak i u Ginisovu knjigu rekorda kao osoba koja je preživjela pad sa te visine bez padobrana.

Tada 22-godišnja djevojka, nalazila se u repu aviona što joj je omogućilo da preživi pad aviona. Uz velike posljedice kao što je fraktura lobanje, prelomi nogu, trenutna paraliza, oporavila se nakon nekoliko mjeseci i započela novi život.

Vulovićeva je odbijala mnoge svjetske medije koji su se interesovali za njenu stranu priče. Pored britanske televizije BBC, Vesna je odbila i Opru Vinfri.

"Zaista ne mogu o tome da pričam. Izvinite." – rekla je kratko Vesna. 

DANAŠNJA PRAVILA U AVIONU

Aviokompanije su danas poznate po veoma rigoroznim procedurama koje se odnose na unos prtljaga i čekiranje karata a sve u cilju kako bi se sprečio unos eksploziva ili štetnih materija.

Naime, u putničku kabinu ne smijete da unesete vodu, bilo kakvu vrstu pića ili drugih tečnosti većih zapremina od 100 mililitara, gelove, kreme, artikle koji su u bočicama pod pritiskom, lijekove i medicinski materijal.

jat

Lista stvari koje uopšte ne smiju da se unesu u avion je daleko duža i podrazumijeva:

lako zapaljive i eksplozivne materije, municiju, kiseline, šibice u većim količinama, otrovne, infektivne ili radioaktivne materije.

O uslovima o prevozu ovih materija postoje brojna uputstva koja se mogu dobiti u agencijama u kojima se kupuju aviokarte, kao i u predstavništvima aviokompanija ili na sajtovima aviokompanija i aerodroma.

(telegraf.rs)

Ne propustite