11 igrača koji su skoro postali "otpadak", a završili kao bitan dio ekipe

Drugi pišu
11 igrača koji su skoro postali "otpadak", a završili kao bitan dio ekipe
Prodaja i kupnja igrača, osnove su poslovanja modernog nogometa. Međutim, klubovi često mogu pogriješiti u procjeni, a evo liste nogometaša koji su opravdali svoj ostanak iako su bili na rubu odlaska.

Prodaja i kupnja igrača, osnove su poslovanja modernog nogometa. Međutim, klubovi često mogu pogriješiti u procjeni, a evo liste nogometaša koji su opravdali svoj ostanak iako su bili na rubu odlaska.

Kroz povijest je bilo mnogo primjera lošeg poslovanja klubova koji bi puštali svoje igrače za male cifre koji bi se pokazali kao vrhunskim eksponatima ili obrnuto - kupovali bi se igrači za basnoslovne cifre, a ne bi opravdali ni jednu uloženu kunu.

S druge strane, imamo situacije kada bi igrač bio procijenjen kao 'tehnički višak', ali igrom slučaja bi bio zadržan u klubu i potpuno 'eksplodirao' na zelenim travnjacima. Portal za sportsku statistiku Squawka sastavio je upravo takvu listu - 11 nogometaša koji su zamalo postali 'otpadak':

GARETH BALE

Za one koji ne znaju, trenutno najskuplji igrač na svijetu posije Paula Pogbe, svom brzom razvoju karijere duguje ozljedi kolege iz kluba. Naime, u siječnju 2010. godine standardni lijevi bočni Tottenhama, Benoit Assou-Ekotto se ozlijedio, a Velšanin je zbog toga ostavljen u rosteru iako je već praktički bila prihvaćena ponuda Birminghama od 3 milijuna funti za njegov transfer u drugi najveći grad Engleske. Bale je ostao na White Hart Laneu i objeručke prihvatio priliku izrastavši u fantastičnog igrača koji može pokriti cijelu lijevu stranu. 'Zacementirao' je poziciju u prvoj momčadi i upisao 38 golova u 86 utakmica prije transfera u Real Madrid.

SERGI ROBERTO

Prošlosezonsko otkriće i još jedan produkt Barcine škole 'La Masia' zamalo je prodan prošlog ljeta. Izvori bliski Barceloni kažu da su se uprava kluba i igračev agent sastali kako bi iz kluba poručili igraču da ga ne vide u dugoročnoj viziji kluba. Ipak, do transfera nije došlo, a 24-godišnji veznjak je upisao odlične partije ove sezone upisavši 13 nastupa u prvenstvu i 4 u Ligi prvaka.

JORDAN HENDERSON

Nekadašnji Liverpoolov trener Brendan Rodgers, sada na klupi Celtica, htio je u svlačionicu 'Redsa' dovesti Clinta Dempseya iz Fulhama. Prema zamislima engleskog trenera, u 'deal' je trebao ući i Jordan Henderson kako bi smanjili cijenu za američkog reprezentativca. Transfer je propao, a Henderson ne samo da je stasao, nego se izborio i za kapetansku vrpcu engleske reprezentacije i Liverpoola te je sada nezamjenjiv kotačić u postavi Jurgena Kloppa.

VICTOR MOSES

Nigerijski reprezentativac došao je u Chelsea iz Wigana 2012. godine, ali se nikako nije uklapao u momčad. Bio je na posudbama u Liverpoolu, Stokeu i West Hamu prošle godine, a ovo ljeto je bio ponuđen 'Čekićarima' na trajno preseljenje u istočni dio Londona. Uprava momčadi Slavena Bilića nije ugrabila ponuđeni 'dar', pa je Moses vraćen u ekipu 'Bluesa'. Pod Antoniom Conteom, Moses je doživio preporod, a talijanski strateg pun je hvale na račun 26-godišnjeg krilnog nogometaša.

PHIL JONES

24-godišnji branič već se punih pet godina nalazi u svlačionici Manchester Uniteda, ali nikada nije čvrsto uzeo mjesto u prvoj momčadi i rijetko je bio prva opcija. 2011. godine kada je odlazio iz Blackburna, veliki interes za njegove usluge pokazao je Arsenal koji ga je htio dovesti i ovog ljeta. Glasine se nisu obistinile, srećom po Josea Mourinha, a engleski nogometaš doživljava puni procvat ove sezone u dresu 'Crvenih vragova'.

PEDRO

Još jedan izdanak svima znane škole 'Blaugrane'. Prije postavljanja Pepa Guardiole za trenera katalonske momčadi 2008. godine, budućnost Pedra bila je siva s obzirom da je pod Frankom Rijkaardom upisao samo dva nastupa. Guardiola je i službeno preuzeo momčad i 'promovirao' tada 21-godišnjeg napadača, a ovaj mu je vratio sa 58 golova i 29 asistencija u 167 utakmica, od čega nekoliko vrlo bitnih golova za naslov poput onog Unitedu za naslov europskog prvaka 2011. godine.

DAVID BECKHAM

Još se malo vraćamo u povijest. Zadnja sezona engleskog 'superstara' u Real Madridu bila je jedina u kojoj je osvojio prvenstvo s 'Kraljevskim klubom' (2006/07). Međutim, jako je loše krenulo za Beckhama – na klupu je došao Fabio Capello koji je ignorirao usluge engleskog reprezentativca i izjavio da neće zaigrati pod njegovom palicom. Ipak, rezultati su krenuli nizbrdo za madridski klub, a Capello je bio primoran vratiti nekadašnju zvijezdu Manchester Uniteda u prvu ekipu. Beckham mu je vratio na odličan način, odigravši svoju najbolju sezonu u dresu 'Los Blancosa', zabivši 3 gola u 23 nastupa.

CARLOS TEVEZ

U vrijeme dok je Tevez bio u Manchester Cityu, odnos sa s trenerom Robertom Mancinijem nije bio na zavidnoj razini. Kulminiralo je u susretu Lige prvaka protiv Bayern Munchena kada Argentinac nije htio ući u igru kao zamjena. Nakon toga je otišao na dva mjeseca u domovinu, a kada se vratio bio je među glavnim igračima u osvajanju prvog Cityevog naslova prvaka u 44 godine.

JOHN TERRY

Gotovo cijelo desetljeće John Terry je bio nezamjenjivi stup obrane Chelseaja. Nakon neslavnog dolaska Rafaela Beniteza na klupu londonskog kluba, engleski branič je bačen u drugi plan iz kojega se jedva izvukao. Revitalizacija karijere nastupila je povratkom Joesa Mourinha koji ga je vratio u početnu jedanaestoricu, a u sezoni 2014/15 postao je najbolji obrambeni igrač u Engleskoj.

MOUSA DEMBELE

Kada je došao u Tottenham u ljeto 2015., trener Mauricio Pochettino nije bio impresioniran igrama belgijskog reprezentativca. Nakon prvih par mjeseci činilo se kako je najbolje za obje strane da Dembele okuša sreću u drugom klubu, ali tada je argentinski menadžer počeo otvorenije gledati po pitanju angažmana Belgijanca u svojoj momčadi. Gledajući sadašnju situaciju, nimalo ne čudi da Pochettino 'časti' Dembelea pohvalama poput „on je genij i bez njega mi ne postojimo“.

SAMUEL ETO'O

Još jedan igrač koji je, poput Pedra, ovisio o tome hoće li Guardiola zasjesti na klupu Barcelone. Ali situacija Španjolca je bila ponešto drugačija od položaja u kojem se našao Samuel Eto'o.  On je dolaskom Guardiole bio ocijenjen kao višak, zajedno s Ronaldinhom i Decom. Potonji dvojac je pokupio svoje stvari i napustio klub, ali ne i kamerunski napadač. Eto'o se izborio za poziciju u momčadi i osvojio s ovim klubom svoj drugi europski naslov zabivši gol - kao i Pedro, ali dvije godine ranije - u finalu protiv Manchester Uniteda. Nakon toga je otišao put Intera u velikom transferu kada je Zlatan Ibrahimović otišao u katalonsku prijestolnicu.

Ne propustite