Hit među Amerikancima: Bosanac i Austrijanac prave domaći ajvar
Austrijski i bosanski kuhari - Fred Regal i Muharem Dedić, u SAD-u prave jedinstven umak koji je već postao brend pod imenom "Majka Ajvar".
Muharem Dedić iz BiH u Rochester je došao 1999. godine, a njegova majka još uvijek živi u BiH, piše Patria.
- Ona je pravila ajvar i zapravo tako je sve počelo – priča Muharem koji objašnjava da umak nosi ime "Majka Ajvar" upravo zbog svih majki koje prave ovakav umak.
Sastojci su jednostavni: puno paprike, patlidžana, pečene crvene paprike, luka, začina, a može se koristiti na hljebu, tjestenini ili bilo kojem mesu.
Austrijanac Fred Regal kazao je da ljudi s Balkana znaju šta je ajvar, ali da Amerikanci ne znaju dovoljno. Regal je vlasnik cetering firme, a prije godinu Muharem je predložio da pokušaju s proizvodnjom ajvara.
Prošli su dug proces dobijanja dozvola i prava za proizvodnju. U januaru su svoj proizvod konačno prodali mnogim lokalnim prodavnicama.
- Mislim da smo mi jedini koji prave ovakav umak u Sjedinjenim Američkim Državama, ali naš umak je domaći, izrađen u Rochesteru. Tamo odakle mi dolazimo, mamina hrana je najbolja - rekao je Dedić.
Dnevno proizvode 400 tegli ajvara, a za svaku seriju potrebna su tri sata. U jednoj seriji napune 160 tegli.
Ajvar se može pronaći u Minnesoti, Wisconsinu, Iowi, a pokušavaju proširiti tržište na sve države.