Priče o pjesmama i njihovim autorima: Noćas mi srce pati

Nostalgija
Priče o pjesmama i njihovim autorima: Noćas mi srce pati
Predstavljamo neke od najvećih hitova narodne muzike i ljude koji su ih napisali

Predstavljamo neke od najvećih hitova narodne muzike i ljude koji su ih napisali

.„Noćas mi srce pati“: Do zvijezda, pa u smrt

Silvana Armenulić bila je toliko popularna da su u modi bile frizure „a la Silvana“, a stotine novorođenih djevojčica širom Jugoslavije nazvane su po njoj

 

Silvanu Armenulić nazivaju jugoslovenskom Merilin Monro zbog ljepote, vrtoglavog uspona iz siromaštva do zvjezdanih visina, ali i tragičnog kraja.

Jezivo proročanstvo

Zilha Bajraktarević (kasnije će uzeti umetničko ime Silvana, po glumici Silvani Mangano iz filma „Gorki pirinač“) rođena je 1939. u Doboju. Bila je treće od desetoro dece poslastičara Mehmeda Bajraktarevića. Sa 16 godina otišla je kod tetke u Sarajevo i počela da peva po kafanama.

Krajem pedesetih došla je u Beograd i prvo nastupala u „Bristolu“, sa orkestrom čiji je bubnjar ponekad i pjevao, a zvao se Predrag Gojković Cune. Udala se 1961. za poznatog tenisera Radmila Armenulića, a tri godine kasnije rodila je ćerku. Prvi hit - „Nad izvorom vrba se nadnela“ snimila je 1967, ali će još tri godine proći dok ne postane zvijezda.

 
Slavnom će je 1970. učiniti televizijska serija „Ljubav na seoski način“, u kojoj je otpjevala pjesme „Noćas mi srce pati“, „Kišo, tiho padaj“ i „Ja nemam prava nikoga da volim“. Svojom pojavom, načinom odjevanja i pjesmama izazvala je revoluciju u narodnoj muzici. U modi su bile frizure „a la Silvana“, a stotine novorođenih djevojčica širom Jugoslavije nazvane su po njoj,prenosi Kurir.

U avgustu 1976. iskoristila je gostovanje u Bugarskoj da posjeti čuvenu proročicu Vangu. Susret je bio mučan: slijepa Vanga je dugo ćutala, a onda rekla: „Ne želim da govorim s tobom. Ne sada. Idi i dođi kroz tri mjeseca...“ Kad je Silvana već bila na vratima, proročica je u transu dodala: „Čekaj, u stvari nećeš moći da dođeš... Idi, idi, ako možeš, dođi!“

Silvana Armenulić poginula je 10. oktobra 1976. u saobraćajnoj nezgodi na auto-putu Beograd-Niš, kod mesta Kolari. U toj nesreći poginuli su i njena sestra Mirjana (Mirsada) Bajraktarević i Rade Jašarević, šef Narodnog orkestra RTV Beograd, koji je i vozio kola. Lepa Lukić zakasnila je i nije s njima pošla na put... Na dan pogibije sve radio-stanice objavili su vijest o tragediji. Ali u TV dnevniku pročitana je samo kratka informacija da je „10. oktobra u saobraćajnoj nesreći izgubio život šef Narodnog orkestra RTB Miodrag Jašarević“. Silvana i Mira nisu ni pomenute. 

Susret sa Tomom

Jedne večeri 1956. Silvana Armenulić, tada nepoznata pjevačica, prolazeći kroz leskovački park, primjetila je na klupi mladića koji se smrzavao. Započela je razgovor s njim i saznala da je došao iz sela na audiciju, ali da nije prošao, i da sad nema para ni za kartu do kuće. Velikodušna kakva je bila, povela ga je sa sobom, nahranila i muzičare iz svog orkestra zamolila da mu daju nekakav posao. Mladić je tako počeo da se druži s njima, da bi jednom, u nekoj kafani, uz njih i zapjevao. Mladić se zvao Toma Zdravković... Trinaest godina kasnije, na papiru iz konobarskog bloka u beogradskom hotelu „Slavija“, mamuran, napisao je i riječi i melodiju za pjesmu „Noćas mi srce pati“, koja je Silvanu Armenulić učinila zvijezdom.

Ne propustite