Okrugli sto: Ubrzati put BiH ka EU

Aktuelno
Okrugli sto: Ubrzati put BiH ka EU
Za Bosnu i Hercegovinu nema drugog puta osim evropskog puta, ali pred državom je još mnogo izazova, rečeno je večeras na okruglom stolu o temi "Drugačija BiH za modernu Evropsku uniju" upriličenom u Sarajevu u organizaciji Panevropske unije BiH.

Za Bosnu i Hercegovinu nema drugog puta osim evropskog puta, ali pred državom je još mnogo izazova, rečeno je večeras na okruglom stolu o temi "Drugačija BiH za modernu Evropsku uniju" upriličenom u Sarajevu u organizaciji Panevropske unije BiH.

Predsjednik ove organizacije koja se bavi evropskim integracijama Vanja Gavran kazao je da je pred BiH još mnogo posla kako bi odgovorila na 3.500 pitanja iz Upitnika Evropske komisije, naglašavajući da je korak ka Evropskoj uniji potrebno ubrzati kako bi zemlja uskoro dobila status kandidata za priključenje ovoj najmoćnijoj asocijaciji današnjice.

- Ukoliko se bude radilo ovakvim tempom, opravdan je strah da na ta pitanja nikada nećemo odgovoriti. Utisak je i da se cijeli ovaj proces zaustavlja i postavlja se pitanje zašto se to radi. Važno je okrenuti se krucijalnim pitanjima, a ne ovima kojim se političari nažalost bave - mišljenja je Gavran.

Ipak, stava je da ukoliko se prestane s "političkim prepucavanjima" i uz dobru volju i veći broj proevropskih snaga definitivno se može izgraditi neka bolja Bosna i Hercegovina.

Jedan od uvodničara na okruglom stolu bio je i poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i član Panevropske unije Senad Šepić koji je podsjetio da je s grupom parlamentaraca i predstavnika nevladinih organizacija osnovao "Blok za Evropu".

I njegov stav je da je potrebno prestati s politikom sukoba i konflikata te iskoristiti šanse za kretanje naprijed, a jedna od tih šansi je upravo dobijanje Upitnika jer se pričom o tome mogu nametnuti druge teme u BiH umjesto priče o referendumima, trećem entitetu i slično.

Također, ispunjavanjem Upitnika bit će nametnut drugačiji politički diskurs u kojem će svi koji su potpisali izjavu o opredijeljenosti BiH na putu ka EU pokazati da li su istinski za to.

Podvukao je i da je sada pravi ispit pred Mehanizmom koordinacije, tijelom uspostavljenim na nivou BiH kako bi država usaglašenim glasom razgovarala sa EU, a kroz taj mehanizam sada će se tačno znati ko je odgovoran za zastoj jer se u Upitniku tačno navodi ko je nadležan za odgovaranje kojeg pitanja.

- No ključna je politička volja za sve ovo. Mehanizam koordinacije, ukoliko nema političke volje, može služiti kao izgovor za neodgovaranje na pitanja uz isticanje da on ne funkcionira - mišljenja je Šepić.

O potrebi ulaganja u obrazovanje koje je investicija za budućnost i novih generacija govorila je večeras dekanesa Visoke škole za turizam i menadžment Konjic Marijana Šećibović koja smatra da uvodničari na ovom skupu zajednički smatraju da postoji šansa za bolju i ljepšu BiH u kojoj će mladi ostajati.

Kako je zaključila, najvažnije je pokazati da li su svi opredijeljeni za ulaganje u obrazovanje jer bi to značilo da se svi vraćaju svojoj kulturi i shvate da se ta investicija uvijek vraća.

Nakon okruglog stola upriličena je izborna skupština Mladih Panevropske unije kada je za predsjednika izabran Andrej Petrović.

(FENA)

Ne propustite