Strpljeni- spašeni: Oni su ove sezone "ustali iz mrtvih" u Premiershipu!

Drugi pišu
Strpljeni- spašeni: Oni su ove sezone "ustali iz mrtvih" u Premiershipu!
Nakon prošlogodišnje ludnice u „nikad čudnijoj“ sezoni engleskog Premiershipa, ovosezonska varijanta nudi „staru sliku“ favorita za naslov, ali uobličeni u ruhu ne toliko klasične klupske utrke, već utrke koju su dodatno začinili najbolji svjetski treneri svojim pečatom, poput Contea, Kloppa, Guardiole, Pocchettina ili Mourinha, između ostalih.

Nakon prošlogodišnje ludnice u „nikad čudnijoj“ sezoni engleskog Premiershipa, ovosezonska varijanta nudi „staru sliku“ favorita za naslov, ali uobličeni u ruhu ne toliko klasične klupske utrke, već utrke koju su dodatno začinili najbolji svjetski treneri svojim pečatom, poput Contea, Kloppa, Guardiole, Pocchettina ili Mourinha, između ostalih.

Koncentracija trenerske kvalitete jamči da i oni igrači koji su protekle sezone/sezona stagnirali u igračkom smislu pod palicom stručnjaka svjetskog renomea povrate onaj svoj stari sjaj. Evo pregleda 11 igrača koji su ove sezone u Premiershipu ponovno pronašli svoju najbolju formu.

VRATAR: Thibaut Curtois (Chelsea)

U ovom periodu lani Curtois je bio dio onog indisponiranog Chelseaja, koji je pucao po šavovima pod Mourinhom. Ove sezone je belgijanski čuvar mreže tek jedan od igrača koje je Conte svojim intenzivnim pristupom „podigao iz mrtvih“. Iako je do ovog trenutka odigrao 7 utakmica manje nego u ovom periodu lani, Curtois je sačuvao mrežu praznom u četiri utakmice više no lani (9-5), a ima i znatno bolji omjer obrana (2.70 u odnosu na lanjski prosjek od 1.93).

DESNI BEK: Victor Moses (Chelsea)

Drugi u nizu igrača na Stamford Bridgeu koji su neprepoznatljivi ove sezone - u pozitivnom smislu – je Victor Moses. Iako nominalno ne igra poziciju desnog beka, već wingbacka, sa puno širim spektrom zadataka na terenu, Moses se fenomenalno snašao na novoj poziciji, koja mu je dosad bila potpuno strana. Osim što je ove sezone pronašao konzistentnost u igri, sa šest nastupa više u odnosu na prošlu sezonu (21-15), Moses je ubilježio tri pogotka i dvije asistencije, ali njegov doprinos igri je najbolja potvrda velike forme.

STOPER: Dejan Lovren (Liverpool)

Iako Liverpool još uvijek ima osjetnih problema u fazi obrane, Dejan Lovren nije jedan od onih kojima treba pripisati krivicu za to. Naš reprezentativac se značajno podigao u formi pod Jurgenom Kloppom, a ove sezone nastavlja uživati plodove rada pod Nijemcem. Devet odigranih susreta više u odnosu na lani donijeli su uzorak od 59 posto uspješnih duela (u odnosu na jedan posto manje u ovoj fazi prošle sezone). Ubilježio je i više uspješnih obrambenih manevara u odnosu na lani (9-8).

STOPER: Phil Jones (Manchester United)

Još jedan u plejadi „novih nada u zadnjoj liniji engleske reprezentacije“ koje to nikada nisu kapitalizirale, Jones je u posljednje dvije sezone u dresu Uniteda bio pojam za stagnaciju. Međutim, ove sezone je u manje susreta stigao prikazati koliko mu je koristio Mourinhov pragmatični pristup naslonjen na obrambenu fazu. U 6 odigranih utakmica ove sezone ima osjetno bolji učinak; osvojio je 4% više duela (74%-70%), a i značajno je popravio svoj obrambeni učinak u vidu uspješno izvršenih defanzivnih zadataka (12-4).

LIJEVI BEK: James Milner (Liverpool)

Neuništivi Milner je u svojoj karijeri igrao nekoliko pozicija po čitavom terenu. Od lažne devetke u Manchester Cityju stigao je do uloge beka u Kloppovom Unitedu, a tamo se snalazi i više nego dobro. Ove sezone je već izjednačio učinak golova (5) u odnosu na cijelu prošlu sezonu, a ima i puno bolju brojku očišćenih lopti (2.3 po utakmici u odnosu na lanjskih 0.8).

ZADNJI VEZNI: Joe Allen (Stoke)

Allen je nastavio s fantastičnom formom započetom na Euru; u dresu Stokea je ove sezone nadmašio svoj učinak golova (4-2), kojima je dodao i dvije asistencije. Kudikamo je unaprijedio i svoju igru u zraku, a i ima mnogo više udaraca na gol (1.3 u odnosu na 0.6) te ključnih dodavanja (1.2 u odnosu na 0.6) nego u ovom dijelu sezone lani u Liverpoolu.

SREDIŠNJI VEZNI: Ander Herrera (Manchester United)

Herrera je ove sezone tek unazad mjesec dana ulovio kontinuitet pod Mourinhom i odmah pokazao kako može biti itekakav lijek za boljke s pronalaženjem sigurnog zaleđa Paulu Pogbi, onog kojeg Francuz očajnički potražuje. U čak 14 nastupa manje Herrera je zabilježio gotovo dvostruko više presječenih lopti (42-24) nego u ovoj fazi lani.

LIJEVO KRILO: Heung-Min Son (Tottenham Hotspur)

U čak 16 susreta manje Son je već zabio gol više (5-4), te ubilježio dvije asistencije više u odnosu na ovu fazu prošle sezone. Iako nije briljirao u ulozi lažne devetke, Korejac u Tottenhamu prikazuje zbog čega su ga doveli.

DESNO KRILO: Wilfried Zaha (Crystal Palace)

Slično kao i Son u Tottenhamu, Zaha je na širokoj poziciji u Palaceu otkrio svoju novu omiljenu ulogu. U više od duplo manje susreta (15-34) Zaha je već zabio jedan gol više (3-2) te ima uvjerljivo više asistencija (6-1) nego lani. Što lošije ide Palaceu, Zahi ide bolje, očito.

DESETKA: Adam Lallana (Liverpool)

U četrnaest susreta Lallana je zabio šest pogodaka i dodao jednako toliko asistencija, čime je već nadmašio cjelokupni prošlogodišnji učinak. Bez Lallane Liverpool jednostavno nema toliku širinu u napadačkom segmentu, a engleski reprezentativac je itekako prosperirao pod Kloppom.

NAPADAČ: Christian Benteke (Crystal Palace)

Da zaključimo s kombinacijom Liverpool – Palace. Slično kao i Allen, belgijski napadač spasio se odlaskom s Anfielda. U samo 14 utakmica ove sezone Benteke je stigao do tek gola manje u odnosu na čitavu prošlu sezonu (8-9), s tek malo manje uspješnih zračnih duela nego lani (121-127).

14818818065876

Ne propustite