Američka koalicija o Mosulu omogućila ISIL-ovcima da preplave centralnu Siriju

Svijet
Američka koalicija o Mosulu omogućila ISIL-ovcima da preplave centralnu Siriju
Ruski analitičar Serger Demidenko je za RIA Novosti kazao da operacija oslobođenja iračkog Mosula od terorističke grupe Daeš omogućila da hiljade islamističkih boraca preplavi centralnu Siriji.

Ruski analitičar Serger Demidenko je za RIA Novosti kazao da operacija oslobođenja iračkog Mosula od terorističke grupe Daeš omogućila da hiljade islamističkih boraca preplavi centralnu Siriji. 

Ruski Centar za pomirenje zaraćenih strana izvijestio je da je Daeš (ISIS op.prev.) planirao izmještanje pet hiljada boraca iz Mosula ka Deir ez Zoru i Raki u Siriji.

Operacija oslobođenja Mosula, prevođena iračkom vojskom, pokrenuta je u oktobru. Iračke snage u saradnji sa snagama sa vojskom kurdskih Pešmergi, šiitskih narodnih mobilizacijskih snaga i saveznom policijom, imaju podršku koalicije koju predvode SAD. Jedan neimenovani vojni izvor je početkom decembra za RIA Novosti da su se SAD usaglasile sa Saudijskom Arabije da obezbijede siguran prolaz za sve teroriste Daeša koji su spremni napustiti grad bez borbi. Izvor je također naveo da je plan Vašingtona i Rijada predviđa da teroristi napadaju gradove u središnjoj i ističnoj Siriji koji su pod kontrolom vladinih snaga.

"Više od devet hiljada Daešovih militanata je će biti premješteno iz Mosula u istočnu regiju Sirije za potrebe naredne ofanzive s ciljem zauzimanja Palmire i Deir ez-Zora", kazao je svojevremeno neimenovani izvor za ovu agenciju.

Ovakvi navodi se čine kao proročanski u svjetlu najnovijih napada na Palmiru nakon kojih je Daeš u ponedjeljak zauzeo strateški važna područja ovog drevnog grada. Podsjetimo, Palmira je bila oslobođena u martu ove godine od Islamske države koji je ušao u ovaj grad u maju 2015. Centar za pomirenje zaraćenih strana je saopštio da se četiri hiljade Daešovih militanata pregrupisalo da ponovno napadnu Palmiru nakon što su teroristi zajedničkim naporima iskonstruisali propagandnu pobjedu i ojačali moral poslije nedavnih poraza od sirijske armije poduprtom od Rusije.

Demidenko, inače predavač na Institutu za društvene znanosti Ruske predsjedničke akademije nacioanalne ekonomije i javne uprave (RANERA), je za RIA Novosti kazao da su Vašington i Rijad željeli osloboditi Mosul od terorista, ali da je finalna destinacija gdje ih smjestiti bila manja briga.

"Naravno da je moguće (da je militantima omogućeno da napuste Mosul), ali ne smislu da žele nanijeti štetu Basharu al-Assadu ili Rusiji. Naravno, uvijek postoji mjesto za takvu zabrinutost, ali to nije ključno pitanje", kazao je Demidenko za RIA Novosti. On je kazao da su iračka koalicija i njeni pomagači odabrali, sasvim prirodno, odabrali najlakši način da pobjedem, ali da će se zapitati na koje će se odredište teroristi uputiti nakon što napuste grad.

"To uopšte nije iznenađujuće. Ako ovo posmatramo čisto sa strateške tačke gledišta, onda snage koalicije i iračkih snaga moraju zauzeti grad po svaku cijenu. Oni ne moraju postavljati zamke kako bih ubili. Mnogo je lakše postisnuti ih van grad i proglasiti pobjedu. To je čisti strateški proračun", kaže on.

Demidenko kaže da u prilog ovom pristupu ide potreba Vašingtona da pojača propaganda u okviru operacije na Mosul s obzirom da sirijska armija zabilježila ogroman uspjeh oslobađajući svoje teritorije od ISIS-a uz pomoć ruske podrške.

"Ova bitka je dio informacijskog rata kako bi mogli kazati da su postigli nešto u borbi protiv Daeša. To je, naprije, bitno za Obaminu administraciju kako bi objavila da je postigla neki uspjeh na ovom polju", kazao je ovaj analitičar.

Ne propustite