Tijek operacije u Mosulu je prava enigma

Svijet
Tijek operacije u Mosulu je prava enigma
Sigurnosne snage u akciji oslobađanja iračkog grada Mosula od terorističke organizacije ISIS koja traje već skoro dva mjeseca zbog različitih tehnika koje teroristi koriste, ne bilježe napredak.

Sigurnosne snage u akciji oslobađanja iračkog grada Mosula od terorističke organizacije ISIS koja traje već skoro dva mjeseca zbog različitih tehnika koje teroristi koriste, ne bilježe napredak.
Premijer Iraka Haydar Al-Abadi ranije je izjavio kako akcija dobro napreduje i da je ”pitanje trenutka kada će grad biti oslobođen”. Isto tako, irački premijer suprotno ovim obećanjima je izjavio kako ”ne očekuju brze rezultate akcije”. Irački zvaničnici izbjegavaju govoriti o datumu planiranom za okončanje akcije.

Tuneli koje su iskopali pripadnici terorističke organizacije ISIS, što su ujedno i najjače sredstvo njihove odbrane, samoubilački napadi, snajperisti, nepristupačan teren i prisutnost civilnog stanovništva samo su neke od prepreka ka napredovanju akcije.

Pripadnici terorističke organizacije ISIS za dvije godine, koliko se nalaze u Mosulu, uspjeli su razviti čvrst odbrambeni sistem. Osim toga ISIS, snage koje žele napredovati prema centru grada, bombaškim napadima i iskopanim tunelima povremeno dovodi u zamku te ih tako usporava.

 Na istočnoj i zapadnoj strani grada živi više od milion civila, a to što ne napuštaju grad samo je jedan od razloga zbog kojih akcija ne bilježi napredak.

 Osim toga, jedan od razloga zašto dolazi do zastoja u napredovanju akcije jeste nastojanje da se u Mosulu ne ponovi loše iskustvo iz Tikrita i Anbara. Uporišta ISIS-a u Mosulu nije moguće napasti tenkovima i avionima kako ne bi došlo do velikog migrantskog vala, ali i kako bi se zaštitila infrastruktura grada.

 Zbog konfiguracije terena, uske ulice i sokaci nepristupačni su za oklopna vozila, ali i zračne napade.

Postoje naznake da okončanje akcije oslobađanja Mosula s jedne strane zavisi i od vojne taktike ISIS-a. Nije poznato da li će organizacija koristiti ranije testiranu taktiku povlačenja, ili pokazivanja čvrstog otpora. Planirano je da specijalne jedinice Iraka uđu u centar grada, ali zabrinjava mogućnost pojave uličnih borbi.

Vojni i sigurnosni stručnjak Iračanin Rahim Sammari, za Anadolu Agency (AA) je kazao kako je plan akcije napravljen prije šest mjeseci, ali da je nekoliko puta prolongiran, a razlog je to što je “grad velik i što u njemu živi više od milion civila”.

”Više od pola istočne strane Mosula je stavljeno pod kontrolu, a militanti koji su se tu nalazili potisnuti su na obalu rijeke Tigris. Pojačane su policijske i vojne snage na jugu. Mosul je iz svih pravaca stavljen pod blokadu. U akciji postoji i zračni napad. U sklopu toga pogođeno je pet mostova. To je bilo kako bi se spriječilo kretanje militanata”, istakao je Sammari koji je podsjetio kako se u gradu nalaze stare zgrade.

Prema njegovim riječima pripadnici ISIS-a kriju se u podrumima ovih objekata.

“Iračke snage još uvijek nisu došle do njih jer se nalaze na obalnom području Tigrisa”, naglasio je Sammari koji je dodao kako se militanti ISIS-a tu kriju i koriste ga kao centar odbrane protiv iračkih snaga.

To su također razlozi zbog kojih je usporeno napredovanje iračkih snaga.

”Akcija Mosul u naredne tri sedmice će biti intenzivirana i završit će sredinom januara. Militanti ISIS-a koristit će taktiku povlačenja u pustinje, kao što je to bio slučaj u Falujji i Anbaru”, istakao je Sammari.

Iračke snage su u posljednjoj sedmici uspostavile kontrolu nad selom Tel Abta koje je od strateške važnosti u naporedovanju prema Tal Aferu, na zapadu Mosula.

Osim toga, one su u posljednjih nekoliko dana oslobodile i naselja Berid i Selam, na sjeveroistoku Mosula. Iračke snage su na jugu Mosula oslobodile tri sela, odnosno četiri na sjeveru Mosula.

Ujedinjeni narodi (UN) ranije su saopćili kako zbog akcije oslobađanja Mosula od terorističke organizacije ISIS 84.000 ljudi bilo primorano na migracije.

 

Ne propustite