Potpredsjednici FBiH neće u nove kabinete jer su im tijesni

Bosna i Hercegovina
Potpredsjednici FBiH neće u nove kabinete jer su im tijesni
Čelništvo Federacije BiH, predsjednik Marinko Čavara i dva potpredsjednika, Milan Dunović i Melika Mahmutbegović, još nisu iselili iz kancelarija u zgradi Predsjedništva i uselili na novu lokaciju iz razloga jer su Dunoviću i Mahmutbegovićevoj ponuđene prostorije - tijesne.

Čelništvo Federacije BiH, predsjednik Marinko Čavara i dva potpredsjednika, Milan Dunović i Melika Mahmutbegović, još nisu iselili iz kancelarija u zgradi Predsjedništva i uselili na novu lokaciju iz razloga jer su Dunoviću i Mahmutbegovićevoj ponuđene prostorije - tijesne. Kako saznajemo, još sredinom ove godine nova, adaptirana kancelarija predsjednika FBiH u Vili "Braun", objektu bivše američke ambasade u Sarajevu, bila je spremna za useljenje, no sve je ostalo na tome.

Proces preseljenja nije ni otpočeo jer su, između ostalog, potpredsjednici Federacije ustanovili "da su njihove kancelarije male i neadekvatne" te jer je, navodno, i općina Centar privremeno sve zakočila. Davorin Korać, direktor Službe za zajedničke poslove organa i tijela FBiH, nije mogao puno toga da kaže o ovom slučaju, navodeći da to nije u njegovim ovlastima. Tek je potvrdio da je Služba odgovorila zahtjevima Vlade FBiH. "Mi smo postupili po odlukama i zaključcima Vlade FBiH vezanim za smještaj predsjednika FBiH. Ono što smo dobili od Vlade - to smo završili. I to je bilo riješeno prije polovine ove godine", kaže Korać. Nezadovoljstvo trenutnom situacijom u pogledu korištenja smještajnih kapaciteta u objektu Predsjedništva iskazao je i Mladen Ivanić, predsjedavajući Predsjedništva BiH. On smatra da je "ovakav smještaj" čelništva Federacije "privatizacija zgrade Predsjedništva".

"Vlada ima svoj smještaj, svoj budžet, svoje institucije. Zvaničnici Federacije ne treba da imaju privilegovan smještaj u odnosu na RS", ističe Ivanić. Potpredsjednik Dunović, pak, tvrdi da priča nije baš tako jednostavna te da datira još od prije godinu. Na pitanje da li je istina da sve stoji jer on smatra da mu je nova kancelarija mala, odgovara kako je ranije dao saglasnost za prvo idejno rješenje, ali da se u međuvremenu odstupilo od toga. "Desilo se, dakle, da je nakon adaptacije prostor namijenjen za predsjednika veći nego je bilo planirano. Vlada nije vodila računa o prostoru za potpredsjednike. Adaptiran je samo kabinet predsjednika", kaže Dunović, navodeći da Vlada nije ni izdvojila sredstva za adaptaciju potpredsjedničkih kancelarija. Predsjednik Čavara, pak, ističe kako je riječ o jednoj od "naših tragikomičnih priča".

Kaže da je sve počelo nakon što je od Vlade zatražio da riješe prostor za njihov smještaj, te je Vlada odabrala Vilu "Braun". "Vila je tada bila u zapuštenom stanju, a ponudu da se tu preselimo ja sam prihvatio, potpredsjednici nisu. Zato je odlučeno da bude adaptirana samo jedna kancelarija i još jedna prostorija za sastanke. Tek kasnije je iz ova dva ureda zatraženo da i oni usele i da se sve vrati na početak", ističe Čavara, te navodi da to sada sve stoji neriješno, između ostalog, i zbog toga "što općina Centar iz nepoznatih razloga nije dala saglasnost na korištenje tih prostorija"

Ne propustite