4 načina kako djetetu pomoći da progovori

Mame i bebe
4 načina kako djetetu pomoći da progovori
Razvoj govora kod djece: što je normalno, a što nije?

Razvoj govora kod djece: što je normalno, a što nije?

Svako dijete je drugačije i nema zlatnog pravila do kada treba progovoriti. "Kod svakog djeteta u razvoju jezika i govora postoje velike individualne razlike", naglašava logopedica Jovančević. Ako je razvoj normalan, ne morate brinuti.

Donosimo vam 4 načina na koja im možete pomoći da postanu mali brbljavci: 

1. Uvijek razgovarajte sa svojim mališanima

Pričajte im dok mijenjate pelenu, za vrijeme ručka, kupanja ili igranje. Koristite svakodnevne aktivnosti kako bi im pomogli razviti govor. Pokažite na stvari i predmete koje vide i recite im što su i kako se zovu. Što više pričate i upoznajete ih s novim stvarima, zapamtit će više riječi. Riječi koje često čuju postat će dio njihovog vokabulara. 

2. Učite ih kroz zabavu

Dok se igrate, ubacite radnje koje zahtijevaju govor. Na primjer, glumite da pričate na mobitel s bakom ili djedom, u čemu će sigurno uživati. Pjevajte pjesmice. Mijenjajte izraze lica s tonovima glasa, u igranju uvijek koristite riječi kao pratnju.

3. Čitajte knjige skupa

Svaki dan im čitajte. Pokazujte slike i pitajte pitanja kako bi potaknuli razgovor: "Što je to? Je li to jabuka ili banana?" ili "Znaš li što je vještica rekla, ja sam zaboravio/la?" Pokušajte istu knjigu pročitati više puta. Iznenadit ćete se kako će brzo zapamtiti priču. 

4. Slušajte ih!

Slušanje djeteta je bitno tijekom faze jezičnog razvoja. Tako im pokazujete da imaju vašu pažnju dok pokušavaju pričati ili pjevati, makar niste razumjeli niti jednu riječ. To će ih naučiti kako je slušanje važno, što će im pomoći u govoru. 

Ne propustite