Najveća zvezda LA je sa Balkana, i o njemu niko ne piše

Drugi pišu
Najveća zvezda LA je sa Balkana, i o njemu niko ne piše
Džoe Sakić, Milan Lučić, Frenk i Peter Mahovlić, Džon Kordić, Vili Mičel, Koti Sarić, Mark i Met Pavelić, Adrien Plavšić, Toni Hrkač... svi su oni poreklom sa Balkana, a štap i pak su im zajednička odrednica u imperiji pod nazivom NHL.

Džoe Sakić, Milan Lučić, Frenk i Peter Mahovlić, Džon Kordić, Vili Mičel, Koti Sarić, Mark i Met Pavelić, Adrien Plavšić, Toni Hrkač... svi su oni poreklom sa Balkana, a štap i pak su im zajednička odrednica u imperiji pod nazivom NHL.

Svi su oni deca emigranata iz Jugoslavije, koji slabo govore jezike ovdašnjih naroda, ali jedan je trenutno među najvećim zvezdama SAD, i Los Anđelesa o kojem domaći mediji jako malo - ili nikako pišu.

Ime mu je Anže Kopitar, rodom je iz Jesenica u Sloveniji, sin profesionalnog hokejaša i bivšeg reprezentativca Jugoslavije i Slovenije u hokeju, Matjaža Kopitara.

Što se Los Anđelesa tiče - poređenje je jasno: Ono što je Kobe Brajant za "Stejpls Centar" u igru pod obručima, to je Anže Kopitar za istu dvoranu, samo zaleđenu. S obzirom da Kobija više nema u NBA ligi, Lejkersima tamo ide malo bolje nego proteklih sezona, LA Klipersi i Kingsi su oni koji čuvaju obraz grada.

A Anže Kopitar se tamo slavi iz noći u noć, jer kada se njemu lepi pak - Kingsi pobeđuju.

Kopitar je prvi Slovenac u istoriji koji je zaigrao u NHL ligi, Nacionalnoj hokejaškoj ligi SAD i Kanade, i ubedljivo najveća zvezda svoje ekipe, bivšeg prvaka i jednog od najpopularnijih klubova u Americi.

Razumemo da hokej i nije toliko popularan na Balkanu, ali kada čovek iz balkanskog komšiluka od 2006. godine žari i pali jednim od najunosnijih sportova današnjice, a pri tom je najbolji igrač, kapiten i najbolji strelac svoje ekipe skoro 10 godina - vredi iskoristiti svaki red teksta da se predstavi njegov lik i delo.

Potomak hokejaške porodice

Kopitar se od 2004. godine profesionalno bavi hokejom. Počeo je u lokalnom HK Acroni Jesenice, gde je ponikao i njegov otac, da bi kasnije igrao za Kranjsku Goru, pre nego se isprobao u oazi evropskog hokeja, Švedskoj i timu Sodertalje SK.

Za NHL draft prijavljen je 2005, a kao 11. pika su ga izabrali LA Kingsi, koji su mu ostali prva i jedina NHL ekipa - i tim za koji izgara već punih 11 godina. Po potpisu za Kingse, Kopitar je bio tek tinejdžer.

Voleli bismo možda da kažemo da je ostalo istorija - ali nije. Kopitar žari i pali ledom, a tek mu je 28 godina, što su još uvek mlade godine za profesionalca u ovom sportu. Za slabije upućene, malo koji igrač u NHL ligi se povuče pre 40 godine, a neki tek tada dođu u najbolje godine.

Impoznatna je činjenica da Slovenac samo u prvoj sezoni nije bio najbolji strelac svoje ekipe. Svaku narednu - Anže Kopitar je hokejaš koji dominira na oba kraja terena, i ofanzivnom i defanzivnom.

Kopitar važi za jednog od najefektnijih igrača NHL lige, može da igra na obe strane, podednako je dobar u ofanzivi i defanzivi, kako smo ranije rekli. Vlasnik je trofeja za najboljeg defanzivnog napadača, poslednje tri godine za redom.

Postavka Kingsa nezamisliva je bez Anžea Kopitara, a njegova ekipa - dodelila mu je svaki trofej koji se dodeljuje individualcima za doprinos ekipi - najbolji defanzivac, najpopularniji igrač i najbolji strelac su trofeji koji stoje u njegovim vitrinama sa logotipom LA Kingsa.

Sa Kraljevima je osvojio "Stenli kup", odnosno postao šampion u dva navrata, 2012. i 2014. godine. Tri puta je bio član NHL Ol stara, i to 2008, 2011. i 2015. godine, a ove godine dobio jei trofej za fer plej i sportsko ponašanje.

kopitar1

Interesantna priča o njemu i karijeri, koja se može uporediti sa onom Ronaldo - Ibrahimović. Naime, iako je njegov otac Matjaž bio hokejaš, heroj Kopitarovog detinjstva bio je Sergej Fedorov. 2008. godine na IIHF Svetskom prvenstvu, Kopitar se prvi put sa svojim idolom susreo u lice u lice.

"Bilo je čudno. U jednom periodu mog života samo sam htio njegov autogram, a tada sam imao priliku da budem bolji od njega", kazao je.

Idol nacije i Los Anđelesa

Odmah nakon prve sezone u NHL, celu svoju porodicu je preselio u Los Anđeles. Oženjen je sa Ines Dominik, Slovenkom, a prošle godine proslavili su rođenje svog prvog deteta, devojčice Neže, koja se rodila 14. marta 2015. godine.

Ovo su otprilike sve poznate informacije o njegovom privatnom životu, budući da skandali, neugodne situacije i slične situacije koje su tema žute štampe - potpuno strane Kopitaru, koji je oličenje profesionalizma i ljubavi prema sportu kojim se bavi, od koga živi i za koji živi. Kopitar je uzor i reprezentativcima Slovenije, kao i svom mlađem bratu Gašperu, koji je član reprezentacije i Tima Evrope selekcije u hokeju.

Kopitar se u slobodno vrijeme bavi humanitarnim radom. Organizuje sportske događaje pod svojim brednom AK11 - a svi detalji se mogu pratiti na njegovoj stranici Ak-11.com. Kada se sezona u NHL završi, Kopitar se sa porodicom seli u Jesenice, gde trenira pod očevim nadzorom do početka naredne sezone.

U aktuelnoj sezoni, sa Kingsima zauzima šesto mesto Zapadne konferencije. U 22 meča, zabeležili su 12 pobeda i 10 poraza - ali čvrsto drže mesto koje vodi u plej-of. Sezona je svakako još u uvodnoj fazi, a oni strastveni ljubitelji ovog sporta znaju da mesto na tabeli ne znači apsolutno ništa, i da je u doigravanju favorit svaka od ukupno 16 ekipa iz dve konferencije.

Ako je verovati skorijoj statistici i predviđanjima - Kopitar i ekipa bi ove sezone mogli da doguraju daleko, pa i do samog trofeja. Ako se to desi - prvi koji će preuzeti pehar "Stenli kupa" je Anže Kopitar, ikona Los Anđelesa i jedna od najvećih zvezda u tom gradu.

Kopitar je u dosadašnjem toku karijere odigrao 746 profesionalnih mečeva. Postigao je 243 gola, podelio 441 asistenciju i ukupno sakupio 684 poena. U 75 NHL plej-of susreta dao je 20 golova, 44 asistencije i uknjižio 64 poena.

U karijeri koja je pred njim, očekuje se da u velikoj meri popravi svoje statističke podatke, koji će mu doneti mesto u "Kući slavnih" i zapis o jednom od najboljih hokejaša svih vremena.

Ne propustite