Dječije zarazne bolesti koje imaju karakteristična obilježja na sluznici usta

Mame i bebe
Dječije zarazne bolesti koje imaju karakteristična obilježja na sluznici usta
Infekcije koje imaju karakteristična obilježja na sluznici usta su: ospice, šarlah i rubeola. Simptomi su crvenilo ušne šupljine, peckanje, suhoća i često grlobolja. Svaka od ovih bolesti ima karakteristične oralne promjene.

Infekcije koje imaju karakteristična obilježja na sluznici usta su: ospice, šarlah i rubeola. Simptomi su crvenilo ušne šupljine, peckanje, suhoća i često grlobolja.

Svaka od ovih bolesti ima karakteristične oralne promjene.

Ospice

Ospice ili, kako ih još zovemo, morbili vrlo su zarazna bolest uzrokovana virusom ospica (morbilivirus) iz porodice Paramyxoviridae. Virus u organizam ulazi putem dišnog sustava, kapljično, iz usta ili nosa zaražene osobe. Pjege se pojavljuju na obrazima i one su bjelkaste, okružene crvenilom, a javljaju se nekoliko dana prije kožnih promjena. Ospice su gotovo obavezna bolest u djetinstvu, tako je skoro 90% stanovništva prebolovalo ospice do dvadesete godine.

Šarlah

Početni stadij šarlaha se prepoznaje po bijelom jeziku sa uvećanim jezičnim pupoljicima. Bijelina se postepeno izgubi pa ostanu crveni i uvećani jezični pupoljci. To je tzv.malinasti jezik i on je najznačajnija oralna manifestacija šarlaha. Šarlah izazivaju beta hemolitički streptokoki koji izlučuju eritrogeni toksin. Ponovno oboljevanje od šarlaha je rijetko, ali moguće.

Rubeola

Kod rubeole se povremeno mogu naći promjene na mekom nepcu u obliku crvenih tzv. Forscheimerovih točkica. Bolest inače nije teška, ali može biti opasna za trudnice jer može trajno oštetiti plod.

Ne propustite