Trudnoća u tridesetima

Mame i bebe
Trudnoća u tridesetima
Mnogi stručnjaci i liječnici tvrde kako su 20-ete najplodnije godine i kako je to vrijeme najbolje za ženino prvo dijete. No, mnoge žene zbog karijere i partnera rađanje prvog djeteta odgađaju i tako dođu tridesete.

Mnogi stručnjaci i liječnici tvrde kako su 20-ete najplodnije godine i kako je to vrijeme najbolje za ženino prvo dijete. No, mnoge žene zbog karijere i partnera rađanje prvog djeteta odgađaju i tako dođu tridesete. Sve više žena u tridesetima ima svoje prvo dijete i to nije ništa čudno.

One se ne osjećaju starim prvorotkinjama. Vremena se mijenjaju, pa tako se i dobna granica pomiče. Usprkos manjku plodnosti u 30-ima, žene mogu zatrudnjeti unutra godinu dana. Nemojte predugo čekati s trudnoćom, pogotovo ne prvom.

Ako stalno budete odgađale, nikada neće doći vrijeme koje je najbolje za imati bebu. Poslije 30-ete osim opadanja plodnosti, postoji veća mogućnost spontanih pobačaja, a i raznih komplikacija koje trudnoća nosi. Ako unutar šest mjeseci nezaštićenih odnosa niste ostali trudni, a dobna granica vam je manja od 35, posjetite svog ginekologa.

Napravite sve potrebne pretrage da se ustanovi uzrok vaše smanjene plodnosti. Svakom godinom čekanja u 30-ima možete zakomplicirati svoju trudnoću, teže ćete ostati trudni, može vam se dogoditi izvanmaternična trudnoća, možete imati probleme s posteljicom, itd.

Najčešći razlozi otežanog začeća su ciklusi koji su neredoviti, policistični jajnici, razne spolne bolesti, koje su izliječene ili su u toku izlječenja. Ako se ustanovi da je s vama sve u redu, bilo bi poželjno da vaš partner posjeti liječnika kako bi napravio spermiogram, da bi se provjerila pokretljivost njegovih spermija.

Trudnoća u tridesetima ima i svoje prednosti, a to je sigurnost na poslovnoj razini, za razliku od žena u 20-ima kada su sklone gubljenju posla. Osim toga još uvijek imate dovoljno snage i iskustva da prihvatite izazov majčinstva. Svakom godinom povećavate čak šansu da dobijete blizance.


 
Najveći nedostatci trudnoće u 30-ima je smanjena plodnost, iako žene većinom mogu normalno zanijeti. Se je veća vjerojatnost začeća djeteta s Downovim sindromom.

Zahvaljujući napretku medicine i raznim testovima, već na početku trudnoće možete vidjeti ima li vaše dijete genetski poremećaj. Jedna od metoda je aminocinteza, zahvaljujući kojoj se može ustanoviti poremećaj kod djeteta.

Zbog raznih komplikacija možete također biti podvrgnute carskom rezu. Ako nikako ne možete zatrudnjeti prirodnim putem, a želja vam je velika, krenite na pretrage kod svog liječnika što prije.

Kada na vrijeme otkrijete uzročnike vaše smanjene plodnosti, adekvatnim liječenjem bit ćete sve bliže svojoj bebi. Postoje također razne metode potpomognute oplodnje koje bilježe veliku uspješnost začeća u tridesetim godinama. Upornost, jaka želja i nada urodit će plodom.

Ne propustite