Evropska unija garantira Ukrajini da će biti nepopustljiva prema Rusij

Svijet
Evropska unija garantira Ukrajini da će biti nepopustljiva prema Rusij
Evropska unija je u četvrtak na samitu u Briselu potvrdila Ukrajini da će i dalje biti nepopustljiva prema njenom ruskom susjedu optuženom da podržava građanski rat na istoku zemlje i izloženom sankcijama Sjedinjenih Država i EU-a.

Evropska unija je u četvrtak na samitu u Briselu potvrdila Ukrajini da će i dalje biti nepopustljiva prema njenom ruskom susjedu optuženom da podržava građanski rat na istoku zemlje i izloženom sankcijama Sjedinjenih Država i EU-a.

Teške ekonomske sankcije uvedene Rusiji nakon njene aneksije Krima u martu 2014., "i ubuduće će biti jasno povezane s potpunom provedbom (mirovnog) ugovora iz Minska", rekao je predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk, nakon završetka 18. samita EU-Ukrajina s ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom.

Te sankcije na koje je Rusija odgovorila protumjerama što su pogodile europske poljoprivrednike, predmet su rasprave dvadesetosmorice koji bi uskoro trebali odlučiti o njihovu produženju.

"Još su na snazi i nadam se da će se odluka (o njihovu produženju) donijeti prije našeg idućeg susreta na vrhu predsjednika zemalja članica u decembru", dodao je Tusk.

Ukrajinski predsjednik Porošenko koji je izrazio zadovoljstvo tom podrškom, rekao je da ima povjerenja u stav budućeg američkog predsjednika Donalda Trumpa o "ruskoj agresiji" iz 2014. Ukrajina, po njegovoj ocjeni, uživa "snažnu" podršku demokrata i republikanaca u Washingtonu i "ne očekuje nikakve veće promjene".

Prošle sedmice su Barack Obama i pet europskih čelnika (Velika Britanija, Francuska, Njemačka, Španija i Italija) pozvali na nastavak sankcija dok se ne bude doista poštovao ugovor iz Minska koji je potpisan u februaru 2015. a trebao je zaustaviti rat ukrajinskih snaga i separatista na proruskom istoku zemlje, u kojemu je od aprila 2014. poginulo gotovo 10.000 ljudi.

Visoki europski dužnosnik rekao je da je "očito da ukrajinski separatisti mogu nastaviti svoju djelatnost zahvaljujući veoma snažnoj podršci izvana". "Rusija ima posebnu odgovornost", istakao je.

Što se tiče ukidanja viza za kraći boravak u EU-u, što je još jedno osjetljivo pitanje za 45 miliona Ukrajinaca, predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker je obećao konačnu provođenje "do kraja godine", nakon načelnog dogovora dvadeset osmorice o tome 17. novembra.

Na dnevnom redu summita bili su još plin i osiguranje isporuka preko Ukrajine s dolaskom zime te budućnost ugovora o pridruživanju Ukrajine EU-u.

Taj je ugovor ratificiralo 27 zemalja članica, ali njegova provedba na svim poljima (ekonomsko, vojno, socijalna prava i dr.) ovisi o ishodu holandskog referenduma u aprilu koji bi mogao biti negativan. Den Haag još traži političko rješenje koje će sredinom decembra iznijeti na idućem summitu EU-a.

Odbijanje bivšeg proruskog predsjednika Viktora Janukoviča da potpiše taj ugovor bilo je prije tri godine povod za proteste koji su se završili njegovim padom.

(FENA)

Ne propustite