Da li će Hillary Clinton zatražiti reviziju izbornih rezultata

Svijet
Da li će Hillary Clinton zatražiti reviziju izbornih rezultata
Sve je više akademika i aktivista koji apeliraju američkoj vladi da izvrši reviziju ili ponovno prebrojavanje glasova u u kontekstu nedavnih predsjedničkih izbora, piše britanski Guardian, prenosi Patria.

Sve je više akademika i aktivista koji apeliraju američkoj vladi da izvrši reviziju ili ponovno prebrojavanje glasova u u kontekstu nedavnih predsjedničkih izbora, piše britanski Guardian, prenosi Patria.

Ovo se naročito odnosi na države kao što su Michigan, Pennsylvania i Wisconsin koje su bile ključne za prevagu, a gdje postoji mogućnost da su prste umiješali strani hakeri.

Impromptu koalicija koja je pozvala Clintonovu da se pridruži kampanji, za komisiju američkog Kongresa i federalne autoritete priprema izvještaj u kome će detaljno navesti razloge za zabrinutost. Za sada na 18 strana, ovaj dokument će se fokusirati na rezultate u državama Michigan, Pennsylvania i Wisconsin.

- Zainteresirana sam za verifikaciju glasova, izjavila je Dr. Barbara Simons, stručnjak za elektronsko glasanje i savjetnik komisiji za glasanje. „Moramo izvršiti poslijeizbornu reviziju.“

Situacija se razvila nakon što je Hillary Clinton 8. novembra iznenadno poražena od Donalda Trumpa, te nakon što je američka obavještajna služba izložila pokazatelje istrage o upadu ruskih hakera u regionalne izborne kompjuterske sisteme, kao i krađu elektronske pošte od demokratskih zvaničnika prije izbora.

Nakon što je konstantno vodila spram Trumpa u javnim anketama koje su redovito vršene mjesecima prije izbora u sve tri države srednjeg zapada, Clinton je za dlaku izgubila Pennsylvaniu i Wisconsin, a možda i Michigan, gdje finalni rezultat još uvijek nije objavljen.

Wisconsin je privukao pažnju zbog neproporcionalno visokog broja glasova za Trumpa u okruzima koji su koristili elektronsko glasanje u usporedbi s onim gdje se glasalo putem glasačkih listića. Prvi koji je uočio disparitet i objavio zabrinutost je David Greenwald, novinar iz Oregona.

Njegovo otkriće pokrenulo je val apela od strane velikog broja profesora, stručnjaka za cyber sigurnost, odbranu i izbore, koji su u protekla dva dana potpisali otvoreno pismo predstavnicima konresa, tvrdeći da su „duboko zabrinuti“ ranijim izvještajima o stranoj umiješanosti, zahtijevajući brzo djelovanje od strane agencija za sprovođenje zakona.

U pismu se između ostalog kaže:

- Naša zemlja treba detaljnu, javnu istragu uloge koju su odigrale strane sile mjesec dana prije izbora, kažu akademici u pismu, navodeći da pritom nismu imali namjeru da dovode u pitanje ishod izbora.

Viši kongresmeni su već pozvali na istragu umiješanosti Rusije u izbornu kampanju.

U zajedničkoj izjavi objavljenoj prošlog mjeseca, iz ureda direktora nacionalne obavještajne službe i odjela za državnu sigurnost tvrde da su „sigurni“ da je krađa elektronske pošte kasnije objavljena od strane WikiLeaks, bila dirigovana od strane ruske vlade.

Neke države su u zadnje vrijeme primijetile skeniranje i ulazak u njihove sisteme vezane za izbore, što je u većini slučajeva došlo od strane servera kojima upravlja jedna ruska kompanija, također stoji u izjavi. „Međutim, u ovom momentu nismo u poziciji da tu aktivnost pripišemo ruskoj vladi.“

Ne propustite