Jedna od najpoznatijih novinarki na svijetu održala je govor koji bi svi trebali pročitati

Svijet
Jedna od najpoznatijih novinarki na svijetu održala je govor koji bi svi trebali pročitati
Christiane Amanpour, televizijska voditeljica i jedno od glavnih lica CNN-a i ABC Newsa po pitanju međunarodnih odnosa, novinarka je koju najveći broj svjetskih lidera i političara prati na Twitteru.

Christiane Amanpour, televizijska voditeljica i jedno od glavnih lica CNN-a i ABC Newsa po pitanju međunarodnih odnosa, novinarka je koju najveći broj svjetskih lidera i političara prati na Twitteru.

U nedavnom govoru koji je Amanpour održala na Odboru za zaštitu novinara 2016. godine, u sklopu Press Freedom Awardsa, upozorila je na niz ključnih pitanja s kojima se suvremeno novinarstvo suočava.

U nastavku prenosimo veći dio govora.

"Novinarstvo se suočava s egzistencijalnom krizom - prijetnjom samoj relevantnosti naše profesije. Nikad nisam mislila da ću na pozornici morati braniti slobodnu i sigurnost američkih novinara u našoj zemlji.

Dame i gospodo, govoru sam dodala dijelove izjava Donalda Trumpa, kao podsjetnik prijetnjama koje nam vise nad glavom. Stvarno sam se nadala da će se Trump, nakon što je pobijedio, promijeniti. I dalje polažem nade u to.

No, neugodno sam se iznenadila kad sam ugledala njegov prvi tweet nakon izbora, u kojima je napao 'profesionalne prosvjednike protiv njega, koje potiču mediji'. Na kraju je povukao dio o profesionalnim prosvjednicima, ali dio o medijima je zadržao.

Tako to kreće

Tako stvari kreću kad su u pitanju autoritarni vladari kao što su Sis, Erdogan, Putin Duterte i slični. Kao što mi novinari koji se bavimo međunarodnim odnosima znamo i predobro - prvo se medije optuži za poticanje prosvjeda, onda ih se optuži da simpatiziraju prosvjednike, a sljedeći korak su optužbe da su teroristi i subverzivci.

Novinari tada završavaju u zatvorima, kavezima, pred prijekim sudovima - a tada, tko zna?

"Erdogan je upravo rekao mojoj kolegici Illani Dayan kako ne razumije zašto ljudi prosvjeduju u Americi te da to znači da prosvjednici ne prihvaćaju i ne razumiju demokraciju. Erdogan je dodao da on smatra da Amerika, kao sve velike zemlje, treba snažnog vođu koji će obaviti stvari kako spada.

No, velikoj Americi treba veliko i slobodno novinarstvo.

Stoga je ovo prije svega apel da se zaštiti upravo to novinarstvo. Posvetimo se strogom provjeravanju činjenica i reportažama koje se obavljaju bez straha i pristranosti.

Nemojte dozvoliti da vas zovu lažljivcima, potkupljivima ili propalicama. Ustanimo zajedno kao jedno - jer podijeljeni ćemo zasigurno propasti".

Ne propustite