Kako potaknuti bebu da prohoda?

Mame i bebe
Kako potaknuti bebu da prohoda?
Za dijete je važno da bude zdravo. Kad je riječ o hodanju, važno je da vi kao roditelji ništa ne požurujete. Vrlo je važno da pustite svoje dijete da samo razvija svoj motorički razvoj, da samo napravi svoje prve korake, da samo stvara svoj razvoj motorike

Za dijete je važno da bude zdravo. Kad je riječ o hodanju, važno je da vi kao roditelji ništa ne požurujete. Vrlo je važno da pustite svoje dijete da samo razvija svoj motorički razvoj, da samo napravi svoje prve korake, da samo stvara svoj razvoj motorike.

Prve bebine korake nipošto ne želite propustiti, a u stvarnosti se obično ne radi o jedinstvenom događaju. Svako dijete je drugačije, pa će stoga netko prije prohodati, a netko kasnije. Oko devet ili deset mjeseci dijete počinje “vježbati” svoje korake i počinje prva puzanja, uspravljanja uz različite predmete, pa čak i pokoji korak uz držanje.

Između 11. i 12. mjeseca djeca većinom počinju hodati uz pridržavanje za neke predmete. Prosjek je oko 90 posto djece, uz iznimke. Neki još i ranije krenu, dok neki kasnije. Prosjek je da više od 50 posto djece prohoda do svog prvog rođendana.

Nemojte ništa požurivati. Kad je riječ o hodanju, ne smijete forsirati i tjerati dijete da krene. Dijete će samo početi raditi prve korake.

Najbolje je da ne koristite hodalice i slična pomagala za prohodavanje. Iako su se ona nekad koristila, sada se nikako ne preporučuju, a u nekim zemljama su čak i zabranjena. Hodalice ne utječu pozitivno motorički razvoj djeteta, a također je dokazano da je upotreba hodalica prilično opasna zbog mogućih padova i trauma. Osim toga izbjegavajte i “jumpere”, iz istih razloga.


 
Kada se vaše dijete uči hodanju najbolje je da dijete bude u mekanim papučicama ili čarapicama sa stoperima.

Neka djeca prvo počnu puzati, pa potom se počnu dizati i rade pokušaje prvih korake. Ali nisu sva djeca ista, jer neka na primjer uopće ne puzaju i odmah prohodaju. Najbolje da se ne zanosite drugom djecom i ne paničarite.

Ako primijetite da vaše dijete ne puza, nije razlog za brigu. Ono će samo naći način i metodu u svom procesu prohodavanja. Samo ga pustite i nemojte ga na ništa siliti.

Za dijete je najbolje da samo razvija svoje motoričke sposobnosti i ono će se pustiti i napraviti prve korake. Vi samo budite uz njega da se ne ozlijedi i dajte mu bezuvjetnu podršku. Imajte strpljenja i vodite računa da je njihova sigurnost najvažnija.

Ne propustite