Kako prepoznati lošu dadilju?

Mame i bebe
Kako prepoznati lošu dadilju?
Svakako da je traženje osobe koja će čuvati vaše dijete ponekad iscrpljujuće jer želite odabarati osobu koja će na adekvatan način brinuti o vašem djetetu.

Svakako da je traženje osobe koja će čuvati vaše dijete ponekad iscrpljujuće jer želite odabarati osobu koja će na adekvatan način brinuti o vašem djetetu.

Ukoliko ste došli u situaciju da razmišljate kome dijete ostaviti na čuvanje, donosimo vam neke od stvari na koje trebate obratiti pažnju kako biste izabrali pravu osobu koja će čuvati vaše dijete. Neophodno je da pronađete osobu od povjerenja.

U nastavku pročitajte koje su to stvari koje čine lošu dadilju:
 

Dijete je nakon čuvanja nervozno i povučeno

U samom početku dok se dijete ne upozna malo bolje sa novom dadiljom, ovo je normalno, međutim ako se nakon više od deset dana ovako ponašanje nastavi, nešto nije u redu. Svi ljudski odnosi zahtijevaju određenu dozu "hemije" da bi mogli da uspiju, možda dadilja  sve radi kako treba, samo iz nekog razloga dijete uz nju ne može da se opusti.

Pojavljuju se nejasnoće i tajne oko djetetovih cjelodnevnih aktivnosti

Kada je u pitanju vrijeme koje dadilja provodi sa vašim djetetom, ne bi smjelo da dolazi do nikakvih nejasnoća i tajni. Upravo suprotno, trebalo bi da ste dobro upućeni u sve djetetove aktivnosti kada vas nema.

Dijete se često povređuje

Djeca jesu živahna i lagane povrede nisu ništa čudno, ali ako se one događaju prečesto, postavlja se pitanje ostaje li dijete predugo i prečesto bez nadzora dok vi niste kod kuće.

Dadilja ne sluša vaše zahtjeve

Uvijek je na samom početku dobro jasno definisati šta se sve očekuje od dadilje. Najbolje je to staviti na papir koji ćete joj dati kako bi imala "podsjetnik" dok se ne uhoda sa svim poslovima. Ako ona uprkos tome ignoriše vaše zahtjeve, vrijeme je za ozbiljan razgovor.

Dadilja često kasni ili je bolesna

Uz dadilju koja nije dosljedna i na koju ne možete računati vrlo često ćete biti stavljeni na cjedilo. Nepouzdana dadilja je svakako loša dadilja.

Ako je dijete neuredno i prljavo

Primjećujete da je dijete često prljavo i vrlo neuredno? Higijenske potrebe djeteta jedne su od vrlo važnih činjenica i važno je da je dadilja u stanju da ih zadovolji. Naravno, nije u redu očekivati da dijete iz pijeska  dođe čisto, ali je u redu očekivati da dadilja presvuče i okupa dijete kada je to potrebno.

Lažne preporuke

Preporuke su jedne od glavnih uslova prilikom zapošljavanja dadilje. Preporuka je jedina stvar koja vam može dati sigurnost da vaše dijete ostaje na sigurnom sa novom dadiljom. Ako se utvrdi da preporuke nisu tačne ili dadilja ne želi da da kontakt bivših poslodavaca kako bi mogli da  razgovarate sa njima, jasno je da nešto krije.

Izvor:index.hr

Ne propustite