Ima li mjesta porocima u trudnoći?

Mame i bebe
Ima li mjesta porocima u trudnoći?
Ima li mjesta alkoholu, kavi i cigaretama tijekom trudnoće?

Ima li mjesta alkoholu, kavi i cigaretama tijekom trudnoće? Što je s „brzom“ hranom? Saznajte odgovore na pitanja o tome koliko zapravo šteti nepravilna prehrana nesmetanom tijeku trudnoće. Istina je kako tijekom trudnoće treba paziti na pravilnu prehranu. Naime, sve što trudnica pojede, proslijeđuje svojem nerođenom djetetu. No, jesu li sve zabrane ipak pretjerane?

Alkohol

Iako poneke žene uzimaju alkohol u prvim tjednima trudnoće i ne znajući da su trudne, to nije ništa zabrinjavajuće. No, uzimanje svjesno uzimanje alkohola u trudnoći? Mišljenja stručnjaka su oprečna. Poneki stručnjaci savjetuju apsolutnu apstinenciju od uzimanja alkohola tijekom trudnoće. Drugi, pak, ne vide ništa loše u tome da trudna žena popije nekoliko puta tjedno (dva do tri puta tjedno) čašu crnoga vina (cca dva decilitra).

Premda je alkohol prepoznat kao čimbenik koji u trudnoći škodi rastu i razvoju djeteta, jer, kako neka istraživanja dokazuju, alkohol ometa normalan dotok hranjivih tvari i kisika do djeteta, svaka žena ima pravo na vlastiti izbor. Ipak, većina izvora savjetuje kako je „bolje spriječiti, nego liječiti,“ jer, opće je poznato kako je popis štetnih utjecaja alkohola podugačak.

Pušenje

Pušenje u trudnoći uzrokuje mnoštvo komplikacija i to je ono na što stručnjaci diljem svijeta upozoravaju već dugi niz godina. Usprkos tomu, još uvijek, velik broj trudnica puši, nesvjesne činjenice kako pušenje može uzrokovati komplikacije u trudnoći, oštećenje posteljice, komplikacije pri porođaju, prijevremene porođaje, spontane pobačaje, sindrom smrti, malu porođajnu težinu djeteta...

Također, štetne štetne supstancije u cigareti ubrzavaju otkucaje srca djeteta. Istodobno, pušenje uzrokuje rascjepljenje usne kod djeteta, deformacije stopala, a moguća je pojava i kognitivnih oštećenja. Opće je poznata činjenica kako su djeca majki koje su pušile za vrijeme trudnoće podložnija pojavi astme u nešto kasnijoj životnoj dobi.

Majke tijekom trudnoće trebaju izbjegavati cigaretni dim. Pušenje, baš kao i ono pasivno čini samo jednu stvar – šteti djetetu. Isplati li se riskirati zdravlje nerođenoga djeteta zbog nekoliko trenutaka svakodnevog osobnog zadovoljstva?

Kava i „brza“ hrana

Iako stručnjaci nisu dokazali kako ispijanje jedne šalice kave škodi nerođenom djetetu, potreban je oprez. Naime, muškarcu i ženi koji planiraju roditeljstvo, moguće je teže začeće ukoliko piju velike količine kave svakodnevno. „Brza“ hrana ne škodi u onolikoj mjeri u kojoj škodi alkohol i cigareta, ali zasigurno nisu blagodatni. Velike količine ulja  i masti te šećera nisu dobra ne samo za nerođeno dijete, već niti za njegovu majku. Ukoliko trudnica ne pati od kroničnih bolesti, poneki zalogaj „brze“ hrane je dopušten.

I, buduće majke, zapamtite – sve ono što unosite u svoj organizam, unosite i u organizam svog djeteta. S obzirom na to kako svojemu rođenom djetetu ne biste ponudili gutljaj alkohola ili cigaretu, nemojte to činiti niti za vrijeme trudnoće, kada je rizik od nastanka oštećenja djetetova zdravlja puno veći.

Ne propustite