Jovanović odgovorio Šešelju: 'U Srebrenici sam ukopao dijete od 10 godina sa ocem!'

Region
Jovanović odgovorio Šešelju: 'U Srebrenici sam ukopao dijete od 10 godina sa ocem!'
Lider LDP-a Čedomir Jovanović komentirao je izjavu Vojislava Šešelja tokom rasprave u Skupštini Srbije da u Srebrenici nije počinjen genocid.

Lider LDP-a Čedomir Jovanović komentirao je izjavu Vojislava Šešelja tokom rasprave u Skupštini Srbije da u Srebrenici nije počinjen genocid.
 
Srbija se mora liječiti od “ludila iz devedesetih”, a izjava lidera Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja da u Srebrenici nije bilo genocida ne smije ostati bez komentara, kazao je Jovanović.
 
Povod rasparve Jovanovića i Šešelja je usvajanja izmjena Krivičnog zakona kojim bi se negiranje genocida kažnjavalo zatvorom. Zakon se odnosi samo na pravomoćne presude donesene u Srbiji i presude Međunardnog krivičnog suda u Haagu, a ne obuhvata presude Međunarodnog suda pravde, koji je presudio da se u Srebrenici dogodio genocid, niti presude Haškog tribunala. Na ovaj način Srbija će kažnjavati samo one koji negiraju ratne zločine u Kongu, jer je to jedina takva presuda Međunarodnog krivičnog suda u Hsagu.
 
Prvo Srbiju dovesti u red
 
“Srbija mora jasno da stane na put svakome koji osporavanjem genocida, zločina protiv čovečnosti ili ratnih zločina stvara nove preduslove za neku novu nesreću”, dodao je Jovanović, naglasivši da je od krivičnih sankcija mnogo važnije zauzeti politički stav.
 
“I ja ga prepoznajem u onome što radi Šešelj. Ono što je naš problem je jedna vrsta tišine i izbegavanja i zauzimanje principijelnih pozicija. Mi ne možemo posmatrati svet jednim okom. Srbija je odgovorna zemlja i ona mora da se suoči sa tom vrstom odgovornosti. Imamo prava, ali valjda, imamo i obaveze”, rekao je lider LDP-a.
 
Jedna od njih je i da se društvo “leči od ludila 90-tih”, zaključio je, ocijenivši da prijedlog Vlade Srbije o izmjenama Krivičnog zakona govori o činjenici da se Srbija mora mijenjati i da se više ne može izbjegavati ono što je do sada bilo moguće, a to je jasan stav osude svakog genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnog zločina.
 
“Naša posebna odgovornost je da povedemo računa o sebi i svojim postupcima, da prvo Srbiju dovedemo u red, pa da onda počnemo da gledamo oko sebe i da drugima budemo primer. Ukoliko bi nastavili po starom, mislim da bi stvorili preduslove za haos, a siguran sam da to niko normalan ne želi”, istakao je.
 
Navodeći da na prvi pogled izgleda kao da Vlada pokušava marginalizirati presude Haškog tribunala i Međunarodnog suda pravde, Jovanović je rekao da je to nemoguće, jer je u institutu Rimskog suda, između ostalog, ugrađena i norma da Međunarodni krivični sud u potpunosti stoji iza postupaka i presuda Haškog tribunala i nekih drugih sudova.
 
Čedomir Jovanović je rekao da Šešelj može da vodi svoju politiku, ali da parlament ne smije da zanemari ulogu poslanika u društvu.
 
"Nije ovo priča o Srebrenici, nije ovo priča o Podujevu, ovo je tema na kojoj se vidi da li smo mi ljudi ili smo one životinje koje su nam nanijele tako veliku sramotu. Da se u ovoj zemlji ludilo sankcionisalo, ne bi bilo tog Zida plača ispred Skupštine, i ne bismo se crveneli kao što se crvenimo, kad pogledamo šta su neki među nama uradili, nanoseći najmanje štetu sebi, a posebnu veliku i trajnu štetu našem narodu. Kao Skupština smo dužni da stanemo u zaštitu naših sudova koji su donosili hrabre i beskompromisne presude o ratnim zločinima i na Kosovu i u BiH, skidajući tu ljagu sa našeg lica. Ko je odgovoran za Štrpce? Ko su oni koji su tamo ubijeni? Ko je odgovoran za Sjeverin? O tome se radi, to su naši građani, o njima danas treba da se misli. Na ovo ludilo treba da se stavi tačka", kazao je Jovanović i dodao da je laž da u Srebrenici nisu ubijena djeca.
 
"Sahranio sam dete od 10 godina ovog jula sa ocem", kazao je Jovanović i dodao da rezolucija o Srebrenici obavezuje parlament Srbije.
 
Lider SRS-a Vojislav Šešelj izjavio je da negiranje zločina mora biti dozvoljeno kao kritika sudske vlasti i dodao da u Srebrenici nije moglo biti genocida iz više razloga, ali da je bilo zločina i da je nanesena sramota srpskom narodu.
 
"U Srebrenici nije moglo biti genocida iz tri razloga. Prvi razlog je što su tamo strijeljani samo ratni zarobljenici. Nijedno dete nije ubijeno, nijedna žena. Možda svi zarobljenici nisu bili vojnici, ali su bili za rat sposobni. Ja to ne opravdavam. Ja to osuđujem i kao ogroman zločin i kao ogromnu sramotu koja je nanesena srpskom narodu. Dakle, ne odobravam, ali se ne može nazvati genocidom", kazao je Šešelj.
 
On je rekao da u Srebrenici sigurno nije ubijeno 7.000 ljudi.
 
"Ubijeno ih je oko 1.200. Da je 7.000 ubijeno - to nije znatan broj u odnosu na zaštićenu grupu, a zaštićena grupa su Muslimani BiH kojih je po popisu bilo otprilike 2.181.000", naveo je Šešelj.

Ne propustite