Dječaku za život potrebno 500.000 eura

Crna hronika
Dječaku za život potrebno 500.000 eura
Ne znam ni sam šta nas snađe, šta bi sa djetetom pa se teško razboli i ko će sakupiti tolike pare da mu se pomogne, kaže nam Joviša Simetić, iz Šekovića, otac oboljelog trinaestogodišnjeg Milana.

Ne znam ni sam šta nas snađe, šta bi sa djetetom pa se teško razboli i ko će sakupiti tolike pare da mu se pomogne, kaže nam Joviša Simetić, iz Šekovića, otac oboljelog trinaestogodišnjeg Milana. Milan od rođenja ima problema s bubrezima, koji su nedavno potpuno otkazali, a ugrožen je i rad jetre, zbog čega mu je za život prijeko potrebna transplantacija oba bubrega i jetre. Kako se radi o teškim i rizičnim operacijama koje se ne mogu uraditi u Bosni i Hercegovini, a ni u Srbiji, transplantacije bi trebalo obaviti na klinici u Italiji, a potrebna je vrtoglava suma novca. "Presađivanje jetre košta 300.000, a bubrega 200.000 evra. Odakle nama tolike pare? Otvorili smo račune za pomoć i zovu ljudi, hvala im, ali sve je to sitno.

Dosad je sakupljeno oko 15.000 KM", kaže Simetić. Pored toga što se radi o ogromnoj cifri, situacija ove porodice generalno nije dobra. Joviša je ratni vojni invalid, posla nema, tako da čitava petočlana porodica preživljava od 220 KM njegove invalidnine i novca koji zaradi radeći na građevini, naravno koliko mu to zdravlje dozvoli. Milanu su u osmom mjesecu života našli kamenje u bubrezima, a ipak do dramatičnog pogoršanja stanja dolazi prošli mjesec, kada je jedva ostao živ. "Bubrezi su mu otkazali, a zbog njih i jetra. Tada je hitno prebačen u Tiršovu u Beograd, jedva je preživio. To je dijete koje nikada u životu nije imalo više od 28 kilograma, a tada je imao 40 koliko se vode u njemu nakupilo u par dana. Supruga je s njim tamo u bolnici", priča Joviša. Kao da teško stanje malenog Milana nije već previše, doktori su njegovoj starijoj sestri dijagnostikovali istu bolest koju ima i on. "Samo je pitanje dana kada će i ona doći u njegovu fazu, jer su i Milanu sve donedavno govorili da ima još nekoliko godina prije nego što bude morao raditi transplantaciju, a evo vidimo šta se dogodilo i to u nekoliko dana", kaže otac. Iz Fonda zdravstvenog osiguranja RS kažu da se porodica još nije obratila ovoj instituciji za pomoć u liječenju.

Po zakonu, svaki osiguranik čiji se problem ne može riješiti u RS, Federaciji BiH ili Srbiji ima pravo na finansiranje troškova liječenja u zdravstvenim ustanovama u inostranstvu. "U ovim slučajevima Fond, kako je to regulisano Pravilnikom, finansira minimalno 30 odsto troškova liječenja, ali i više, u zavisnosti od mogućnosti Fonda, potreba drugih osiguranih lica, procjena uspješnosti liječenja i drugih kriterijuma", navode iz FZO RS. Osiguranik može u posebnim slučajevima da ostvari i potpuno refundiranje troškova. Simetić kaže da se Fondu još nisu obraćali jer su im doktori koji vode slučaj njegovog sina u Beogradu rekli da će oni poslati svu dokumentaciju u Banjaluku čim bude kompletna.

Ne propustite