Brose Baskets Bamberg: "Varoš u Njemačkoj, ali i prijestolnica košarke"

Drugi pišu
Brose Baskets Bamberg: "Varoš u Njemačkoj, ali i prijestolnica košarke"
Bamberg geografski možda jeste varoš ali je košarkški prestonica Nemačke u poslednjih 11 godina. U tom periodu su osvojili osam titula šampiona.

Piše: Darko Plavšić (Sportklub)

Bamberg geografski možda jeste varoš ali je košarkški prestonica Nemačke u poslednjih 11 godina. U tom periodu su osvojili osam titula šampiona.

Dirk Bauerman je postavio temelje, a Kris Fleming kasnije izgradio imperiju. Čovek koji je pre Brozea trenirao Artland Dragonse osvojio je četiri titule i tri kupa. Usledila je nova nadogradnja uspešnog sistema sa dolaskom Andree Trinkijerija. Italijan je bio dva puta trener godine u Palakanestru dok je vodio Kantu. Sa njima je u sezoni 2011/2012. stigao čak i do Top16 faze Evrolige. Ekipu je predvodio gruzijski tandem Markoišvili-Šermadini. Sa Brozeom je osvojio dve rutinske titule šampiona Nemačke.

Majka mu je Hrvatica, baka iz Crne Gore, otac Amerikanac, a deda Italijan. Ima pojavu košarkaškog štrebera, u venama internacionalni koktel krvi, poseduje harizmu za dobru saradnju sa igračima i ume da daje zanimljive izjave. Kad psuje, to često radi na maternjem, pa ne bi bilo loše da ga košarkaši Crvene zvezde svojom igrom preslišaju da li je eventualno zaboravio "gradivo". Izgradio je čvrst sistem koji perfektno funkcioniše. Broze je ekipa koja ne zna za milost. Trinkijeri nikad ne dozvoljava opuštanje, pa su tokom prethodne dve sezone znali i da ponize svoje protivnike u Nemačkoj. Bilo je tu pobeda i sa preko 40 poena razlike. U prvih 10 kola Bundeslige ove sezone prosečno su pobeđivali protivnike sa 20 poena prednosti! Doduše, taj prosek su većim delom napravili dok još nije počela Evroliga.

U evropskom takmičenju su zato sve njihove utakmice bile neizvesne. Imaju učinak 2-4, kao u Zvezda. I kao i crveno-beli, gubili su dobijene utakmice. To je posebno bio slučaj u trećem kolu kad su protiv Panatinaikosa na tri minuta do kraja imali vođstvo 83:73 i na kraju izgubili 83:84, posle poena iz ofanzivnog skoka Nika Kalatisa. Andrea Trinkijeri ima široku rotaciju, posebno u Bundesligi, pa na taj način čuva svežinu ekipe za Evroligu i tu je u prednosti u odnosu na Crvenu zvezdu. Čestim izmenama će sigurno pokušavati da drži jak ritam utakmice kako bi iskoristio eventualni umor Beograđana. Međutim, u rotacijama je znao da se malo i zaigra pa da u potpunosti izbaci ekipu iz ritma, što je bio slučaj u Barseloni i Italijan je bio najveći krivac za poraz od povredama desetkovanog i pomalo konfuznog rivala.

Broze je odlična trojkaška ekipa, u Evroligi imaju izuzetnih timskih 40 odsto šuta za tri. I velika snaga je u tome što nije samo jedan igrač koji utiče na procenat, već bar pet igrača predstavlja ozbiljnu pretnju u šutu sa distance. Prednjači Darijus Miler, koji je svakako prvo ime u ekipi bez pravih zvezda. Bio je šampion sveta do 19 godina na Novom Zelandu 2009. godine sa selekcijom SAD u kojoj su igrali i Klej Tompson, Gordon Hejvord, Set Kari... Uostalom, sa Kentakijem je 2012. bio i NCAA šampion i zajedno sa Dionom Tompsonom drži rekord po broju odigranih koledž utakmica, čak 151. Francuz Fabijan Kozer je doveden da odmeni bivšeg vođu ove ekipe Breda Vonamejkera, koji je otišao u Darušafaku. Zisis i Strelnieks su i dalje tu na bekovskim pozicijama kako bi držali utakmicu u mirnim vodama. Andrea Trinkijeri voli okretne centre koji mogu da zaprete i spolja. Nikolo Meli ima 25 godina, ali on kao da je rođen iskusan i igrač je sa najvećom minutažom u ekipi, izuzetnog postavljanja za skok i vrlo nezgodnog šuta za tri poena. Na visokim pozicijama tu su još Vladimir Veremenko, Danijel Tajs i Leon Radošević. Njih trojica gotovo ravnomerno dele minutažu, Tajs i Radošević su prilično dobri pik en rol igrači, s tim što Tajs ima i vrhunske fizičke predispozicije. Veremenko je uglavnom zadužen da se bije ako protivnik ima nekog snažnijeg centra.

Broze ima takav sastav da može da odigra i u brzom i u sporom ritmu, ali protiv Crvene zvezde trebalo bi očekivati da malo i ubrzaju i da tempom možda slome protivnika. Sam pristup u ova dva kluba je sličan. Višegodišnji sistem koji je ekipe u domaćim okvirima učinio dominantnim, a konkurentnim za standarde Evrolige. Sam koncept igre nije baš sličan, posebno ne u napadu, ali oba tima su sposobna da igraju vrlo dobru timsku odbranu. Broze je u svojoj areni, pred skoro sedam hiljada navijača koji skandiraju u ritmu bubnjeva, svakako blagi favorit. Zvezda je imala psihološki težak poraz u Kazanju, zatim fizički naporan povratak, ali utakmica u Zagrebu nije trpela zbog umora. Teško je reći da li će biti potrebnih resursa za novo teško gostovanje, ali igrači Zvezde su dovoljno puta pokazali da mogu da se izbore sa teškim rasporedom i protivnicima. Došli su u fazu da protiv koga god da igraju u Evroligi, mogu da razmišljaju o pobedi, a da to ne bude u domenu maštanja.

Ne propustite