Ekshumirani posmrtni ostaci bivšeg poljskog predsjednika i njegove supruge

Svijet
Ekshumirani posmrtni ostaci bivšeg poljskog predsjednika i njegove supruge
Radi autopsijskih pregleda ekshumirana su tijela bivšeg predsjednika Poljske Lecha Kaczyanskog i njegove supruge Marie Kaczyanske koji su poginuli u avionskoj nesreći koja se 2010. godine dogodila kada se njihov avion srušio prilikom slijetanja na aerodrom Smolensk u Rusiji. Poljska novinska agencija PAP javlja da su posmrtni ostaci bračnog para Kaczyanski ekshumirani iz grobova u katedrali Wawel u Krakovu u kojoj su inače sahranjeni poljski kraljevi, pisci i uglednici.

Radi autopsijskih pregleda ekshumirana su tijela bivšeg predsjednika Poljske Lecha Kaczyanskog i njegove supruge Marie Kaczyanske koji su poginuli u avionskoj nesreći koja se 2010. godine dogodila kada se njihov avion srušio prilikom slijetanja na aerodrom Smolensk u Rusiji. 
Poljska novinska agencija PAP javlja da su posmrtni ostaci bračnog para Kaczyanski ekshumirani iz grobova u katedrali Wawel u Krakovu u kojoj su inače sahranjeni poljski kraljevi, pisci i uglednici.
 
Ekshumaciji su prisustvovala djeca bivšeg poljskog predsjednika Jaroslaw i Marta Kaczyanski, ali medijima nije dozvoljeno snimanje.
 
Posmrtni ostaci bračnog para Kaczyanski prebačeni su na Univerzitet Jagiellonian u Krakovu, gdje će biti podvrgnuti DNK i drugim testovima.
 
Tužilaštvo koje vodi istragu o detaljima avionske nesreće u kojoj je u padu aviona 10. aprila 2010. godine poginulo ukupno 95 osoba, najavljuju da će do kraja naredne godine na sličan način biti ekshumirani posmrtni ostaci ukupno 83 osobe.
 
Poljski ministar odbrane Antoni Macierewicz je za avionsku nesreću optužio Rusiju. On tvrdi da postoje snimci i dokazi koji potvrđuju njegovu tvrdnju da su vlasti iz Moskve bile umiješane u tu nesreću u Smonensku. Formalno je uzrok nesreće bila gusta magla i greška u komunikaciji pilota i ruske kontrole leta, a tenzije u bilateralnim odnosima Rusije i Poljske porasle su kada Rusija nije dozvolila pristup mjestu nesreće.
 

 

Ne propustite