Koji je najsigurniji položaj za spavanje bebe?

Mame i bebe
Koji je najsigurniji položaj za spavanje bebe?
Neki se roditelji boje staviti bebu na leđa zbog straha od bljuckanja.

Neki se roditelji boje staviti bebu na leđa zbog straha od bljuckanja. No, upravo u tom položaju bi dojenče trebalo spavati bar prvih godinu dana. Donosimo vam preporuke kako osigurati sigurno okruženje za spavanje
Roditelji žele osigurati sigurno okruženje za svoju bebu. Najčešća stvar koja muči roditelje novorođenčadi i beba koje se još same ne okreću je koji je najsigurniji položaj za spavanje? Koja vrsta kolijevke je najbolja za bebu? Ima li potrebe stavljati posebne jastučiće u krevetiće kako bi blokirali bebe u određenom položaju za spavanje ili to predstavlja rizik?

Bebe bi trebale spavati na leđima

Preporuka Američke pedijatrijske akademije je da zdrava beba spava na leđima u prvoj godini života. Djeca koja spavaju na leđima u manjoj su opasnosti od SIDS-a, sindroma iznenadne dojenačke smrti. "Dijete u prvoj godini života, a ako je moguće i duže, treba spavati na leđima. Zbog straha da će se dijete ugušiti zbog bljuckanja, roditelji su počeli okretati djecu na trbuh. Zapaženo je da se tada učestalost smrti u kolijevci povećala za čak 70 posto", objasnio je pedijatar Milivoj Jovančević.

Prvih šest mjeseci najvažnije

Rizik za smrt u kolijevci najveći je tijekom prvih šest mjeseci, pa je važno da bar u tom periodu stavljate dijete spavati na leđima. Ispod madraca možete staviti neki jastučić koji će lagano podići dio gdje je bebina glava. "Podignute madrac tako da uzglavlje bude više od ostatka tijela. Zrak u sobi treba biti prohladan i čist, ne pušite u sobi gdje beba boravi", preporuke su pedijatra Jovančevića.

Ne propustite