KALIFORNIJA

''Calexit'': Kalifornija želi da izađe iz SAD

Objavljeno:11.11.2016 - 16:17
A A A Times Arial

U Kaliforniji je počela kampanja za organizovanje referenduma o izlasku te države iz SAD, a na društvenim mrežama uvedeni su hashtagovi #Calexit i #Caleavefornia. Podršku referendumu daje sajt yescalifornia.org, na kojem stanovnici mogu da se upoznaju sa inicijativom za otcjepljenje.

Stanovnici Kalifornije namjeravaju da održe referendum o nezavisnosti putem takozvane građanske inicijative - ukoliko odgovarajuću peticiju potpiše dovoljan broj registrovanih birača, pitanje o organizaciji plebiscita će se staviti na glasački listić, javili su elektronski mediji.

Autori inicijative kažu da bi referendum mogao da bude održan u proljeće 2019. godine ako bude prikupljen potreban broj potpisa.

Pristalice nezavisnosti ističu da Kalifornija zauzima šesto mjesto po obimu BDP u svijetu i nalazi se, između ostalog, ispred Francuske, a ima i veći broj stanovnika od, na primjer, Poljske, piše N1.

Autori inicijative objašnjavaju potrebu za otcjepljenjem, između ostalog i time što SAD troše novac poreznika za odbranu i oružane sukobe koji ne daju rezultata.

Inicijativa o nezavisnosti Kalifornije počela je da dobija na popularnosti nakon izbora Donalda Trumpa za predsjednika SAD.

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!