Utječe li ime djeteta na njegovo buduće ponašanje?

Mame i bebe
Utječe li  ime djeteta na njegovo buduće ponašanje?
U zadnje vrijeme sve su popularnija neobična imena, pa čak i izmišljena

U zadnje vrijeme sve su popularnija neobična imena, pa čak i izmišljena. Budući roditelji, kad saznaju spol djeteta, počinju razmišljati o imenu koje se sviđa i majci i ocu. Tu kreće traženje značenja imena koje im je zapelo za oko i pregledavanje raznih web stranica, od starohrvatskih pa sve do skandinavskih imena. Nekad se zna dogoditi i da ime koje im se svidi, na internetu ima negativne konotacije: od poznate zvijezde povezane sa skandalima do djevojaka u oskudnom donjem rublju. I onda potraga počinje ispočetka. Pitanje koje si svaki roditelj postavi je hoće li ime djeteta utjecati na njegovu budućnost i ima li istine u tome da te ime određuje? 

Pomoć pri izboru imena

Izbor imena je svakako bitan jer će ga vaše dijete nositi cijeli život. Numerologija je jedna od metoda koju roditelji koriste kako bi potvrdili da je njihov izbor dobar. U numerologiji, svako slovo ima pripadajući broj i zbrojem svih slova imena dolazi se do navodnih obilježja i karaktera djeteta. Prvi izvori numerologije potječu još iz Kabale, židovske grane misticizma, koja pokušava objasniti svijet kroz tumačenja slova i brojčanih odnosa. U posljednje vrijeme došlo je i do novih, inovativnih načina izbora imena za one dubljeg džepa. Tako švedska tvrtka Erfolgswelle za 215.600 kuna unajmi cijeli tim ljudi među kojima su povjesničari, pravnici i prevoditelji koji odabiru unikatno ime za bebu. No ipak, većina roditelja još uvijek bira ime prema osjećaju. Lijepo ime ništa ne znači, ako ga povezujemo s osobom koja nam nije draga.

Moć imena

Svi roditelji vole svoje dijete i misle da je posebno i stvoreno za velike stvari. Pokušavaju svoju fascinaciju novorođenčetom prenijeti imenom i dati svojoj maloj okruglici 'ime koje zaslužuje'. Izbor zna biti stresan, pogotovo ako se ne možete odmah dogovoriti. Ime može imati duboke i trajne posljedice na život djeteta. "Nazovite svoju djecu kako želite, ali imajte na umu da postoje posljedice", kaže David Figlio, profesor ekonomije i obrazovanja na američkom Sveučilištu Northwestern, koji je istraživao utjecaj imena na djecu. 
Dječaci s imenima koje se tradicionalno daju djevojčicama imaju veću šansu da će se ponašati lošije nego njihovi vršnjaci s tradiconalno muškim imenima. Kao što izvlačimo zaključke o osobi na temelju njihovog načina pričanja ili odijevanja, tako i nesvjesno stvaramo stav o osobi na temelju njenog imena. Iako nas i imena i odjeća mogu prevariti. Profesor David Figlio uzeo je imena s milijuna rodnih listova i 'razbio' svako ime na više od tisuću glasovnih komponenti te ih analizirao pomoću kombinacije slova i složenosti. Potom je pomoću statističkih analiza pokušao procijeniti vjerojatnost da ime pripada nekome niskog socioekonomskog statusa. "Djeca koja, iz lingvističke perspektive, imaju imena koja su dali slabo obrazovani roditelj, suočavaju se s drugačijim pristupom. Lošija su u školi i često se smatra da imaju poteškoće u učenju", rekao je o svom istraživanju za Live Science. 

Djecu koja imaju imena koja povezujemo s lošijim socioekonomskim statusom, okolina može označiti kao manje sposobnu. Veza između odabira imena i uspjeha u budućnosti je upravo u tome što djeca pokušavaju ispuniti tuđa očekivanja o njima. Ako su očekivanja niska, djeca to osjete i ne trude se, kao i naopako. Puno stvari morate uzeti u obzir kada birate ime: moguće nadimke, s kojim riječima se ime rimuje, jednostavnost izgovora kako bi dijete moglo reći svoje ime. No, na kraju, ipak je najvažnije da ste zadovoljni imenom koje ste podarili svome djetetu.

 

Ne propustite