Izgubite kilograme i očistite tijelo tikvicama
Tikvice su veoma korisne za liječenje mnogih bolesti organa za varenje, kardiovaskularnih bolesti, hipertenzije i gojaznosti.
One sadrže veliku količinu vlakana koja pomažu da se smanji apsorpcija masti i korisne su u ishrani koja ima za cilj da snizi nivo holesterola i triglicerida. Sadrže kalijum i magnezijum koji smanjuju krvni pritisak. Niskokalorične su i zato se preporučuju kao idealna hrana kada želite da izgubite višak kilograma. Mnoge poznate dame poput Sofije Loren i Katrin Denev koriste dijetu sa tikvicama.
Ako slijedite ovu dijetu, za nedelju dana možete izgubiti 2-3 kg, a ako "preživite" mjesec dana na ovoj ishrani, onda ćete izgubiti 4-6 kg i očigledno ćete poboljšati svoj izgled i zdravlje. Dijeta će vam pomoći da se oslobodite štetnih materija, očistite i osvježite tijelo.
Pored tikvica u svim oblicima, možete uključiti namirnice kao što su kupus i šargarepa, a popodne možete pojesti nekoliko krastavaca. U salatu od tikvica možete dodati kašičicu biljnog ulja i sok od limuna. Dijeta sa tikvicama uključuje voće, tako da možete bezbjedno da oplemenite svoje obroke i užine jabukama, kivijem, mandarinama ili šljivama.
Za uravnotežen meni, dijeta bi trebalo da sadrži proteine u obliku teletine, posne govedine, ćuretine, piletine i mesa divljači. Meso se može zamjeniti ribom. Morska riba nije pogodna za ovu dijetu. Od pića dozvoljena je obična voda, zeleni čaj bez šećera i sviježi prirodni sokovi od jabuke, pomorandže, itd.
Tokom dijete sa tikvicama, zabranjeno je unošenje peciva, hljeba, a kolači i torte su također zabranjeni, kao i kafa i alkohol. Najbolje je da koristite tikvice sa tamno zelenom korom i ne bi trebalo da ljuštite koru jer na taj način uklanjate 80% hranljivih materija.
Vaš dnevni meni može izgledati ovako:
Doručak:
Dinstane tikvice (250g) sa povrćem (150g), šolja zelenog čaja.
Užina:
1 jabuka, čaša soka od narandže ili voda.
Ručak:
Zapečene tikvice na žaru (300 g), komad barenog mesa (200 g), 1 kivi ili nekoliko šljiva i šolja zelenog čaja.
Užina:
Zapečene tikvice (250 g), salata sa kupusom i šargarepom (250 g), čaša soka od jabuke.
Večera:
100 g suvih šljiva ili 2-3 šljive, čaša soka od jabuka ili zelenog čaja.