Zdrava prehrana za tinejdžere

Mame i bebe
Zdrava prehrana za tinejdžere
Poznata je činjenica kako su tinejdžeri skloni nezdravim prehrambenim navikama.

Poznata je činjenica kako su tinejdžeri skloni nezdravim prehrambenim navikama. Vole jesti sve što je ukusno, ali ujedno i nezdravo. No već u tinejdžerskim godinama stječu se prehrambene navike koje se poslije održavaju i u odraslim godinama života. Upravo im je iz tog razloga poželjno ponudi opciju zdrave hrane.

U pubertetu je od ključne važnosti jesti zdravu i kvalitetnu hranu. Pošto rastu, tinejdžerima je potrebno puno kalorija. Također, u tom uzrastu organizam ima povećanu potrebu za bjelančevinama, željezom i kalcijem. U ovom članku možete pronaći nekoliko prijedloga za namirnice koje mogu zadovoljiti dnevne potrebe tinejdžera, a spadaju u zdravije opcije prehrane.

Avokado - ovo tropsko voće bogato je biljnim vlaknima, mastima i vitaminima, što djecu u tinejdžerskoj dobi opskrbljiva potrebnom energijom, i korisnim tvarima. Avokado je također bogat izvor proteina koji su neophodni za kožu, kosu, nokte te općenito za rast tijela
Mahunarke (posebno grah) iznimno su bogate biljnim vlaknima, vitaminima i mineralima. Snabdijevaju tijelo tinejdžera obiljem energije i korisnih tvari.

Borovnice - ovo voće iznimno je bogat izvor antioksidansa i vitaminima, koji štite tijelo od bolesti. Znanstveno je dokazano kako potpomaže funkcijama mozga, te doprinose boljem  pamćenju. Borovnice su upravo iz tog razloga odlične za tinejdžere jer je upravo to period života u kojem se najviše uči.

Trešnje su prirodni izvor vitamina C, a u sebi sadrže i jedan prirodni oblik melatonina koji potpomaže ravnotežu tjelesnih ritmova između budnosti i sna. Dobre su za djecu u pubertetu, zbog toga što mnoga, upravo u tom periodu života, pate od poremećaja sna.

Jaja su sjajan izvor bjelančevina, vitamina i minerala koji su neophodni tinejdžerima u razvoju.

Zeleno lisnato povrće prava je riznica važnih vitamina i minerala, posebno željeza, koje tinejdžerima treba u većoj količini. Zeleno lisnato povrće također je dobro za zdravlje kože, što je važno u pubertetu; kada je koža sklona bubuljicama i upalama.

Orašasti plodovi i sjemenke idealna su hrana za tinejdžere. Iznimno su bogat izvor biljnih vlakana i zdravih masti koje su neophodne organizmu u razvoju. Mnogi orašasti plodovi (na primjer orasi) u sebi sadrže obilje nezasićenih Omega masnih kiselina (laneno sjeme je također u tom pogledu odlično). No kako djeca baš i nisu oduševljena grickanjem sjemenki, možete im alternativno ponuditi maslac od kikirikija, bundeve, suncokreta i sl. Maslace od različitih sjemenki možete nabaviti u gotovo svim dućanima zdrave prehrane.

Kvinoja je odličan izvor bjelančevina, jer u sebi sadrži sve esencijalne aminokiseline, a posebno je poznata po tome što potpomaže rast i obnovu tkiva, što za pubertetski uzrast svakako ima veliko značenje.

Sve ove izuzetno hranljive i korisne namirnice mogu se pripremiti na ukusne načine koji će se djeci svidjeti. Na primjer za doručak, omlet sa špinatom, za užinu: salata od avokada, ili humus sa integralnim kruhom, povrćem i orašastim plodovima, za ručak, hamburger od kinoe, a za desert borovnice s kiselim vrhnjem i šlagom ili banana šejk s posnim sirom, mlijekom i mljevenim sjemenkama lana…

Ne propustite