Kako prepoznati svoj tip kože?

Moda i ljepota
Kako prepoznati svoj tip kože?
Tip kože najviše ovisi o njenom funkcioniranju i elastičnosti.

Tip kože najviše ovisi o njenom funkcioniranju i elastičnosti. Razlikujemo sedam osnovnih tipova kože: suha, normalna, osjetljiva, masna, mješovita, zrela i problematična.
Ponekad je teško odrediti kojem tipu kože pripadamo jer se zbog određenih procesa u tijelu (pubertet, menopauza, trudnoća, hormonski poremećaj) ili nekih vanjskih podražaja stanje kože i tijela može promijeniti.

S vremena na vrijeme preporučuje se preispitati svoju kožu i načine njenog tretiranja, jer ukoliko se koža ne tretira tretmanima koji nisu prilagođeni tipu kože može više štetiti nego koristiti. Ukoliko niste u potpunosti sigurni kojem tipu vaša koža pripada, najbolje je potražiti savjet dermatologa koje će to odrediti u vrlo kratkom roku.

U nastavku donosimo nekoliko smjernica koji vam mogu pomoći u određivanju vašeg tipa kože: 

Normalna koža – baršunasta, svježa, dobro prokrvljena s uravnoteženim lučenjem žlijezda i pora srednje veličine. Za normalnu kožu se obično kaže da je „poput porculana“.

Suha koža – tanka, vrlo stisnutih pora, često se ljušti, sklona alergijama ranom razvijanju bora i crvenilu. Suha koža je i učestala pojava i kod ljudi koji piju premalo tekućine, previše sjede u uredima i izloženi su suhom zraku.

Masna koža – sjajna i proširenih pora, sklona aknama, sivkaste boje i spužvaste teksture. Najmanje je sklona borama pa na prvi pogled djeluje dosta mladoliko.

Mješovita koža – ovo je kombinacija suhe, normalne i masne kože. T-zona (čelo, nos i brada) je masnija od ostatka lica koje je suho.

Osjetljiva koža – često je tanka i nježna sa finim porama. lako se zacrveni, sklona je alergijama, pucanju kapilara te je osjetljiva na sunce.

Problematična koža – sklona aknama i bubuljicama, izrazito masna u T zoni, a u ostalim dijelovima sklona perutanju. Ovaj tip kože se najčešće pojavi u pubertetu i obično je u kombinaciji sa osjetljivom i mješovitom kožom. Ova koža najviše od svih reagira na unos hrane i negativne emocije. 

Zrela koža – gotovo da nema elastičnosti, bore su izrazito izražene, a izgleda suho, tanko i bez sjaja. Obično je u kombinaciji sa suhom kožom. Ova koža je česta u osoba koje su stalno izloženu suncu i vjetru.

Ne propustite