Putovanje s djecom

Mame i bebe
Putovanje s djecom
Savjeti o tome što je potrebno ponijeti na kraća putovanja s malom djecom.

Savjeti o tome što je potrebno  ponijeti na kraća putovanja s malom djecom. 

Pripreme za putovanje

Pripremite dvije velike putne torbe (bolje nego pet ili više nešto manjih) i jednu manju, ručnu. Prije svega, imajte na umu kako nije potrebno nositi – sve. Prije polaska, raspitajte se postoji li u hotelu, ili nekom drugom mjestu u kojem ćete boraviti, glačalo za rublje i sušilo za kosu.

Jedna velika putna torba neka bude namijenjena roditeljima i njihovim potrepštinama. Druga velika putna torba neka bude namijenjena dječjim potrepštinama i lijekovima. Sve one veće dječje stvari, za koje možete reći sa sigurnošću kako neće biti potrebni do odredišta, stavite na dno torbe, potom stavite sve one koje bi mogle zatrebati pri vrh.
 

Nepohodne dječje potrepštine

Od odjeće spakirajte mnoštvo laganih stvarčica, ali i nekoliko onih, malo debljih. Kupaće gaćice, također. Vrlo je važno ponijeti dovoljno komada odjeće kako biste izbjegli situacije u kojima ćete na svojemu odmoru morati prati odjeću. Neizostavno je i ponijeti ručnike (i za dijete i za sebe), bilo one obične i  one namijenjene za odlazak na plažu. Od kozmetike ponesite ono najnužnije poput pelena, vlažnih maramica, sapuna, šampona, običnu kremu i kremu za sunčanje s visokim zaštitnim faktorom, četkicu za zube, pastu za zube i štapiće za uši. Ono što je još neizostavno su flašice i dudice. Grijač za vodu i termosica također mogu zatrebati, a pritom nemojte zaboraviti niti na suncobran, baš kao niti na šlauf ili narukvice za vodu (ukoliko boravite na moru).

Kada krenuti na putovanje?

Odlučite u koje ćete doba krenuti. Savjetujemo roditeljima kako je najbolje na putovanje krenuti po noći, kada dijete spava i kada će mu, sasvim sigurno, biti lakše podnijeti putovanje. Istodobno, po noći je jednostavnije usmjeriti pažnju na vožnju. Iako mnogi očevi ne vjeruju u njih, uzmite stanke svaka dva sata. Ukoliko se ipak odlučite za putovanje po danu, tada će nešto češće stanke biti neophodne. Birajte mjesta za kratke predahe koja su prilagođena djeci.

Svakako ne krećite na put bez auto sjedalice, jer auto sjedalica je najsigurniji način putovanja za dijete. Što se tiče dječjih kolica, ponesite i njih, ali birajte dječja kolica manjih veličina.

Što roditelji trebaju imati uza sebe?

U ručnoj torbi imajte dovoljno vode i sendviča te suhih grickalica. Lijekove također možete staviti u ručnu torbu ukoliko postoje naznake kako će zatrebati prilikom putovanja. I, roditelji, nemojte zaboraviti ponijeti sa sobom dječju zdravstvenu iskaznicu.

Ne propustite