Svaka 4,5 dana u svijetu pogine jedan novinar

Svijet
Svaka 4,5 dana u svijetu pogine jedan novinar
Po jedan novinar biva ubijen u svijetu svakih četiri i pol dana, navodi se izvještaju koji je objavio UNESCO u srijedu. Tokom protekle decenije 827 novinara ubijeno je dok su obavljali svoje zadatke, navodi se u izvještaju generalnog direktora UNESCO-a. Najteže pogođene su arapske države, među kojima su Sirija, Irak, Jemen i Libija. Latinska Amerika druga je najteže pogođena regija, navodi se u izvještaju naslovljenom kao "Sigurnost novinara i opasnost imuniteta".

Po jedan novinar biva ubijen u svijetu svakih četiri i pol dana, navodi se izvještaju koji je objavio UNESCO u srijedu.
Tokom protekle decenije 827 novinara ubijeno je dok su obavljali svoje zadatke, navodi se u izvještaju generalnog direktora UNESCO-a.
 
Najteže pogođene su arapske države, među kojima su Sirija, Irak, Jemen i Libija. Latinska Amerika druga je najteže pogođena regija, navodi se u izvještaju naslovljenom kao "Sigurnost novinara i opasnost imuniteta".
 
Najviše pogibija - 59 posto tokom posljednje dvije godine - desilo se, očekivano, u ratnim zonama.
 
Tokom istog perioda, 78 od 213 ubijenih novinara (36,5 posto) desilo se u arapskim državama.
 
Možda najalarmantniji rast je povećanje broj pogibija novinara u zapadnoj Evropi i u Sjevernoj Americi, u 2014. godini nije stradao ni jedan novinar, a u prošloj godini  ubijeno je 11.
 
Lokalni novinari u daleko su većem riziku nego strani novinari, dok na njih otpada 90 posto žrtava.
 
Zabilježen je, međutim, nagli porast broja ubistava stranih novinara u 2014. sa 17 ubijenih u odnosu na četvero godinu dana ranije.
 
Prošle je godine registrovano masovno povećanje broja online novinara koji su ubijeni, 21 u odnosu na dvoje ubijenih u 2014. Skoro polovina su sirijski blogeri.
 
Izvještaj je utvrdio da je ubijeno skoro desetostruko više muškaraca nego žena - 195 naprema 18 u periodu  2014/15. godine . Među ubijenim najviše je televizijskih novinara.
 
Izvještaj naglašava da pogibija nije jedini rizik kome su novinari izloženi.
 
- Obim rizika s kojim su suočeni novinari pokazuje 827 ubistva koje je registrovao UNESCO tokom perioda od deset godina - navodi se u izvještaju.
 
- Tome treba dodati nebrojena kršenja prava kojima su izloženi novinari, koja uključuju otmice, selektivna hapšenja, mučenja, uznemiravanja i maltretiranja, kako offline tako i online, kao i zaplijenu i uništenje materijala - dodaje UN-ova agencija.
 
Izvještaj je napravljen na zahtjev 39 država članica Međuvladinog vijeća UNESCO-a, prenosi AFP.

 

 

Ne propustite