Nema dokaza o izravnim vezama Trumpa i Rusije, ali jedan bivši špijun iznio je alarmantno otkriće

Svijet
Nema dokaza o izravnim vezama Trumpa i Rusije, ali jedan bivši špijun iznio je alarmantno otkriće
Sedam dana prije predsjedničkih izbora u SAD-u, oboje glavnih kandidata i njihovi suradnici nalaze se pod istragama FBI-a. Međutim, izvještaji o istragama koje su zaključene ili u tijeku pomalo su konfuzni.

Sedam dana prije predsjedničkih izbora u SAD-u, oboje glavnih kandidata i njihovi suradnici nalaze se pod istragama FBI-a. Međutim, izvještaji o istragama koje su zaključene ili u tijeku pomalo su konfuzni. Kako prenosi New York Times, FBI još od ljeta provodi istragu nad suradnicima republikanskog kandidata Donalda Trumpa zbog sumnji na rusko uplitanje u američke izbore preko Trumpovog izbornog stožera.

Istraga je obuhvatila moguće financijske veze između Trumpovog stožera ili biznisa s ruskim građanima i institucijama, što uključuje i novo otkriće o tajnoj komunikaciji između Organizacije Trump i ruske Alfa Banke.

Također, istraživana je i uloga Rusije u hakiranju e-mail prepiske osoba povezanih s njegovom protukandidatkinjom Hillary Clinton te objavi istih na stranicama Wikileaksa. Američka obavještajna zajednica početkom mjeseca i službeno je optužila ruske tajne službe za krađu dokumenata američkih građana i institucija.

FBI: Nema dokaza o izravnoj vezi Trump i Clinton

Ipak, kako obavještajni izvori potvrđuju za New York Times, nijedna istraga dosad nije utvrdila nepobitne ili izravne veze između Trumpa i ruske vlade. Kad je riječ o hakiranju, zaključak do kojeg je FBI došao jest da su ruske službe imale za cilj narušavanje demokratskog procesa i legitimiteta izbora, a ne dovođenje Trumpa u Bijelu kuću.

Istraga o ruskom uplitanju još uvijek traje, no isto vrijedi i za istragu o e-mail prepisci Clinton i njenih suradnika dok je bila državna tajnica. Podsjetimo, ravnatelj FBI-a James Comey objavio je da je ta istraga, koja je zaključena u srpnju, ponovo otvorena zbog novootkrivenih e-mailova na računalu Hume Abedin, bliske suradnice Clinton.

Comeyevo priopćenje naišlo je na oštru reakciju demokratskih političara zbog navodnih dvostrukih standarda u odnosu na dvoje kandidata. Ta je kritika dobila pokriće u saznanju da je Comey bio protiv optužbe na račun Rusije te da je izuzeo FBI iz službenog priopćenja obavještajne zajednice. Comey je kao razlog naveo mogućnost utjecaja na izbore, što mu očito nije bila prepreka u slučaju Clinton.

Sumnjiva komunikacija između Organizacije Trump i ruske banke

Drugo otkriće koje potkrepljuje sumnju o vezama Trumpa i Moskve je tajni komunikacijski kanal između Organizacije Trump i ruske Alfa Banke, čiji osnivač je ukrajinski oligarh kojeg se povezuje s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.No zaključak FBI-a je da se moglo raditi i o običnom spamu, prenosi New York Times.

Slate, međutim, piše kako komunikacija podsjeća na "uzorak ljudske konverzacije", budući da najjači intenzitet imala upravo u ključnim momentima kampanje. Štoviše, server je ekspresno zatvoren nakon što su mediji počeli postavljati pitanja Organizaciji Trump.

FBI se bavio i vezama bivšeg menadžera Trumpove kampanje Paula Manaforta. koji je dao ostavku ovog ljeta kad je otkriveno da je prije Trumpa radio za proruskog ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča. Također, njegova tvrtka je lobirala u SAD-u za Janukovičevu vladu prije ukrajinske revolucije 2014. Na Manafortovo ime su u tajnoj ukrajinskoj arhivi naznačene isplate u ukupnom iznosu od 12.7 milijuna $. Manafort poriče sve optužbe. 

Bivši špijun tvrdi da Rusija "uzgaja" Trumpa kao marionetu već 5 godina

No, možda i najalarmantniju vijest prenio je Mother Jones. Neimenovani bivši obavještajni agent jedne zapadne zemlje, koji sad radi za američku tvrtku koja prikuplja obavještajne podatke o Rusiji za korporativne klijente, upozorio je da je "ruski režim 'uzgajao', asistirao i podržavao Trumpa kao marionetu najmanje zadnjih pet godina. Cilj, koji je odobrio Putin, jest potaknuti raskol i podjelu u zapadnom savezu".

"Trump i njegov uži krug primaju redoviti tok obavještajnih podataka iz Kremlja, uključujući one o njegovom demokratskom i drugim političkim suparnicima", tvrdi ovaj agent koji je podatke navodno dobio od ruskih izvora, te dodaje da su ruski agenti "kompromitirali" Trumpa tijekom njegovog posjeta Moskvi te da ga sad ucjenjuju. Osim Trumpa, prisluškivali su Clinton dok je bila u službenom posjetu Rusiji kao državna tajnica. Iako izvor tvrdi da je FBI "zgrožen" ovim saznanjima, iz agencije nisu htjeli komentirati navode.

Ne propustite