Djeca i kućni ljubimci

Mame i bebe
Djeca i kućni ljubimci
Jedna od najčešćih, ali i najvećih dječjih želja je imati kućnog ljubimca – psa, mačku, pticu ili akvarijsku ribicu. Iako je općepoznato kako su želje djece bezgranične i vrlo često ne odgovaraju stvarnosti, želju za kućnim ljubimcem potrebno je pažljivo razmotriti.

Jedna od najčešćih, ali i najvećih dječjih želja je imati kućnog ljubimca – psa, mačku, pticu ili akvarijsku ribicu. Iako je općepoznato kako su želje djece bezgranične i vrlo često ne odgovaraju stvarnosti, želju za kućnim ljubimcem potrebno je pažljivo razmotriti. Posjedovanje kućnog ljubimca djeluje blagodatno na cijelu obitelj.

Premda su mnoga znanstvena istraživanja dokazala kako boravak djeteta do godine dana s kućnim ljubimcem (primjerice, psom ili mačkom) smanjuje mogućnost nastanka alergija u nešto kasnijoj životnoj dobi,  želju djeteta za kućnim ljubimcem najbolje je ispuniti oko šeste godine djetetova života.

Nakon što dijete izrazi želju za kućnim ljubimcem, roditelji trebaju razmotriti svoje navike, mjesto i prostor u kojem žive. Mišljenja ostalih ukućana također su od iznimne važnosti. Na temelju tih značajki, potrebno je donijeti, jednako važnu odluku o tome kakvog kućnog ljubimca uzeti. Nije preporučljivo uzimati psa ili mačku, ako postoje uvjeti samo za životinju poput akvarijske ribice.
Ono na što je prvenstveno potrebno misliti je – životinja. Kućni su ljubimci živa bića s malim milijunom potreba, baš kao i ljudi. Kućni ljubimci daju bezgraničnu ljubav svojim vlasnicima. Također, životinje na svoje vlasnike imaju terapeutski učinak i,  zato – omogućite im prikladan i lijep život. Oni to zaslužuju. Ono što je također važno, kada djeca vide svoje roditelje kako kućnoga ljubimca tretiraju poput člana obitelji te ga njeguju, djeca će slijediti primjer roditelja.

Utjecaj kućnih ljubimaca na djecu

Kućni ljubimci uče djeci, ali i odrasle o mnogočemu. Djeca se kroz brigu i igru za kućne ljubimce uče rađanju, životu, bolesti i smrti. Razvijaju osjećaje i razumijevanje. Također, razvijaju odgovornost i stvaranje radnih navika. Sretnija su. Kućni ljubimci pomažu usamljenoj djeci, onoj koja nemaju braću niti sestre, razvijati samopouzdanje i samopoštovanje, ali i potrebu za dijeljenjem stvari s drugima, nesebičnosti. Utvrđeno je i kako kućni ljubimci kod djece smanjuju stres i depresiju.

Neki od omiljenih kućnih ljubimaca

Psi i mačke odličan su izbor za i aktivnu djecu obitelj koja imaju prostora. Ptice, kornjače i  akvarijske ribice prikladne su ukoliko nemate puno prostora ili ukoliko su djeca nešto mlađa od šest godina. Za obitelji kojima manjka prostora prikladni su i hrčci ili zamorci, pa čak i zečići (kunići) jer ne zahtijevaju vanjske aktivnosti.

Ne propustite