Čavara spiskao preko 96 hiljada maraka budžetskih para u objekat čiji vlasnik nije poznat!

Bosna i Hercegovina
Čavara spiskao preko 96 hiljada maraka budžetskih para u objekat čiji vlasnik nije poznat!
Izgrađena davne 1898. godine od austrijskog poduzetnika Augusta Brauna - poznata sarajevska Vila Braun koja je smještena u ulici Alipašina 45 - nakon odlaska Ambasade SAD-a u januaru 2011. još uvijek zjapi prazna i nije poznato u koje će se svrhe ubuduće koristiti.

Izgrađena davne 1898. godine od austrijskog poduzetnika Augusta Brauna - poznata sarajevska Vila Braun koja je smještena u ulici Alipašina 45 - nakon odlaska Ambasade SAD-a u januaru 2011. još uvijek zjapi prazna i nije poznato u koje će se svrhe ubuduće koristiti. Ovaj objekat, poznatiji kao Klub delegata, je nakon Drugog svjetskog rata uknjižen je kao vlasništvo Socijalističke Republike BiH i do rata 1992. korišten je kao rezidencijalno-ugostiteljski objekat za potrebe republičke vlasti.

Nema saglasnosti

Danas je ova vila, veličine 1.200 kvadratnih metara zajedno sa svojim dvorištem od 2.200 kvadratnih metara, uknjižena na državu BiH, a Vlada FBiH je krajem ljeta prošle godine donijela odluku da se zakupe prostori kako bi se u njih smjestili uredi predsjednika i potpredsjednika FBiH. Prema Izvještaju o finansijskoj reviziji Ureda za reviziju institucija FBiH za prošlu godinu, Vlada FBiH je donijela odluku da se adaptiraju dijelovi vile kako bi se smjestili uredi čelnih ljudi federacije. Međutim, u spomenutom Izvještaju se navodi da je, na inicijativu predsjednika FBiH Marinka Čavare, izvršena izrada projektne dokumentacije i adaptacija samo onog dijela objekta u kojem će biti smješten njegov ured, dok uredi potpredsjenika FBiH ostaju neobnovljeni jer su se Milan Dunović i Melika Mahmutbegović ranije izjasnili da prostori vile nisu adekvatni za njihov smještaj s obzirom da ne ispunjavaju uvjete i standarde za normalno funkcionisanje.

"Obzirom na navedeno, može se zaključiti da, prije donošenja zaključaka Vlade FBiH, nisu usaglašeni stavovi predstavnika ureda predsjednika i dva potpredsjednika FBiH, zbog čega se zaključci Vlade FBiH nisu mogli u cijelosti ni realizovati", navodi se u Izvještaju federalnih revizora. Dakle, Čavara je samovoljno krenuo u renoviranje unutrašnjih prostorija vile bez konačne odluke Vlade FBiH i bez saglasnosti svojih kolega, potpredsjednika. On je u svrhe obnavljanja svog ureda, stoji u revizorskom Izvještaju, potrošio čak 96.292 maraka, novca poreskih obveznika.

Iako je Novi.ba poslao dopis Službi za zajedničke poslove organa i tijela FBiH sa molbom da slikamo unutrašnje prostorije Vile Braun kako bi se uvjerili o kakvim je tačno radovima riječ i u kojoj su fazi, iz obezbjeđenja koje je zaduženo za objekat, saopštili su nam da to nije moguće jer su radovi u toku.

Imovinsko-pravni odnosi

Da stvar bude još gora, u Izvještaju se dalje navodi kako imovinsko-pravni status objekta nije do kraja riješen s obzirom da je nosilac prava rapolaganja imovinom Općina Centar Sarajevo na osnovu rješenja iz 1972. godine. Treba napomenuti da se objekat i njegovo zemljište, na osnovu ugovora o zakupu koji je sklopljen između BiH, Vlade FBiH i Ambasade SAD-a, od 1999. nalaze u posjedu FBiH. Zato je Vlada FBiH prošle godine Federalnom pravobranilaštvu naložila da riješi imovinsko-pravne odnose kada je u pitanju ovaj objekat.
Javnosti je poznato da se u ovoj priči nedavno pojavila i unuka Augusta Brauna Marija Braun koja trenutno živi u glavnom gradu Norveške. U medijima je objavljeno da je ona poslala pisma Marinku Čavari i federalnom premijeru Fadilu Novaliću jer se ona smatra jedinom pravnom nasljednicom Vile Braun.

"Ja sam jedina nasljednica Vile Braun i zamolila sam predsjednika Čavaru i premijera Novalića da mi se jave jer je jedino zakonski i moralan način da se vlast sa mnom kao nasljednicom dogovori o konačnom rješenju za Vilu Braun i cijeli kompleks", kazala je medijima svojevremeno Marija Braun. Nije poznato da li su se Čavara i Novalić do danas obratili unuci Augusta Brauna.

Ne propustite