Jednostavno, jeftino i ukusno: Rezanci sa gljivama
Gljive očistiti i narezati na tanke ploške. Luk očistiti, narezati na kockice i dinstati na puteru dok ne požuti. Dodati isječene gljive i nastaviti pirjanje dok voda ne ispari. Pirjane gljive posoliti, pobiberiti i preliti pavlakom. Sve to sasvim kratko prokuhati.
Sastojci:
- 750 gr gljiva (po želji:šampinjoni,bukovače, lisičarke)
- 1 glavica crvenog luka
- 2 kašike putera
- 0,5 kg širokih rezanaca
- 2 dcl kisele pavlake za kuhanje, so, biber.
Pripremanje:
Gljive očistiti i narezati na tanke ploške. Luk očistiti, narezati na kockice i dinstati na puteru dok ne požuti. Dodati isječene gljive i nastaviti pirjanje dok voda ne ispari. Pirjane gljive posoliti, pobiberiti i preliti pavlakom. Sve to sasvim kratko prokuhati.
Rezance skuhati u slanoj vodi, ocijediti i začiniti puterom.
Servirati u dubokom tanjuru rezance. Preko njih preliti umak od gljiva i posuti sijeckanim peršunom.