UKUSNA VEČERA! Pohovano lazanje kakvo niste probali!
Obradujte porodicu i prijatelje ovim fenomenalnim specijalitetom.
Sastojci:
450 g mljevene junetine
100 g crvenog luka
1 čajna kašičica rendanog bijelog luka
300 ml gotovog sosa od paradajza za testeninu
220 g sira mocarela
8-10 listova za lazanje
so i biber po želji
Za pohovanje:
300 g brašna
200 g hljebnih mrvica
4 jajeta
600 do 800 ml biljnog ulja
Priprema:
Na malo ulja prodinstajte crni i bijeli luk uz stalno mješanje dok ne dobije zlatno žutu boju. Zatim dodajte mljevenu junetinu. Kad meso potamni počeće da ispušta višak vode. Ocjedite vodu i dinstajte sve dok junetina ne omekša.
U meso dodajte gotov sos za tjesteninu, posolite i pobiberite po želji. Sos možete napraviti i sami, po želji, ali je svakako brže kada stavite gotov. Sos sklonite s vatre, pa dodajte komadiće mocarele. Miješajte sve dok se sir ne rastopi i ne dobijete čvrstu smjesu. Pustite da se smjesa ohladi.
Za to vrijeme skuhajte listove za lazanje u vrućoj vodi. Presjecite po sredini svaki list, pustite da se ohladi oko pet minuta, pa ih nafilujte pripremljenom smjesom za lazanje, i urolajte ih. Tako pripremljene rolnice stavite u frižider na hlađenje oko desetak minuta da se stvrdnu. Rolnice pohujte na klasičan način tako što ćete ih staviti u brašno, jaje i hljebne mrvice. Pohovanje rolnice ponovo vratite u frižider na desetak minuta. Ispržite rolnice u dubokom i vrućem ulju dok ne dobiju lijepu narandžasto-smeđu boju. Poslužite uz omiljeni sos.