Pohovane palačinke sa špinatom i sirom
Sastojci
Za paniranje:
- 150 g krušnih mrvica
- 1 jaje
- 100 ml mlijeka
- malo soli
Za palačinke:
- 1 jaje
- prstohvat soli
- prstohvat šećera
- 130 g glatkog brašna
- 300 ml mlijeka
Za nadjev:
- 150 g mladog špinata
- 150 g svježeg kravljeg sira
- 2 kašike kiselog vrhnja
- 1 jaje
- 1 kašika soli
Koraci pripreme
1. Jaje sa soli i šećerom dobro razmutite pjenjačom. Naizmjenično postepeno dodajte prosijano brašno i mlijeko dok ne dobijete glatku tekuću smjesu. Dobro zagrijte tavu, dodajte malo ulja i ulijte zaimačom tijesto da prekrije dno tave u tankom sloju. Nakon kratkog pečenja tijesto okrenite lopaticom i još kratko pecite. Prebacite na tanjir.
2. Prema potrebi u tavu dodajte malo ulja, pa nastavite peći palačinke dok ne potrošite cijelu količinu tijesta. Za nadjev kratko blanširajte špinat. Ocijedite ga i dodatno još istisnite vodu. Sitno ga narežite i dobro pomiješajte sa sirom, vrhnjem, jajetom i soli. Nanesite nadjev u tankom sloju na palačinku, presavijte lijevi i desni kraj palačinke pa je savijte u oblik sarmice. Nastavite tako dok ne potrošite svu količinu palačinki i nadjeva.
3. Zatim ih panirajte u krušne mrvice, smjesu razmućenog jajeta i mlijeka i ponovno u krušne mrvice. Pržite ih kratko s obje strane u dubljem ulju dok ne dobiju zlatnosmeđu boju. Izvadite ih na kuhinjski papir kako bi se upila suvišna masnoća. Poslužite samostalno ili uz dodatak svježe rajčice.
(dobrahrana.jutarnji.hr)