MOŽETE LI ODOLJETI: Slane oblatne sa sirom i šunkom

Glavna Jela
MOŽETE LI ODOLJETI: Slane oblatne sa sirom i šunkom
Predjelo, doručak, meze, odlična stvar. Jednostavno je napraviti ih, ali još jednostavnije je pojesti ih.

Predjelo, doručak, meze, odlična stvar. Jednostavno je napraviti ih, ali još jednostavnije je pojesti ih.

Imaju samo jednu manu, ako se i ne pojedu odmah, jer su najljpše kada su svježe, kad nafilovane oblatne odstoje dan-dva, povuku vlagu iz vazduha, kao i sira i postanu meke i gnjeckave. E sad možete reći šta tu ima loše? Nema ništa loše ako tako volite. Ali, ako volite krckave oblatne, treba da znate da će one odmeknuti za jedan dan.

Ono što je najbolje kod ovakvih recepata je da nema recepta, odnosno oblatne možete filovati onim što najviše volite, da li sirom i šunkom, ili nekom paštetom od ribe, možete dodati svježe ili ukiseljeno povrće, bezbroj kombinacija.


Slane oblatne sadrže sljedeće namirnice:

1 pakovanje oblatni,
1 kg sira,
200 g dimljene šunke,
1 crvena svježa paprika,
1 zelena svježa paprika,
so možete a i ne morate dodavati, što zavisi od toga da li koristite slani ili neslani sir i koliko je slana šunka.
Sir stavite u dublju činiju i dodajte mu šunku i papriku isjeckane na sitnije kocke. Sve promiješajte.

Ovom smjesom premazujte jednu po jednu oblatnu sa one hrapavije strane. Posljednju oblatnu ostavite nenamazanu.


Pokrijte krpom i pritisnite daskom da se listovi oblatne slijepe sa filom. Ostavite ih tako tridesetak minuta na hladnom mjestu.

Nafilovane i ispresovane oblatne sijecite  po želji.


kuvarancije.com

Novo