Sarajevski ćevap u domaćem somunu sa kajmakom

Glavna Jela
Sarajevski ćevap u domaćem somunu sa kajmakom
U sud sa 250 ml vode dodamo goveđu kocku za supu. Dodamo kvasac, sodu bikarbonu i 2 kašike brašna. Dobijenu smjesu prespremo u sud sa brašnom i posolimo. Nastavimo da tijesto mijesmo rukom, prekrijemo krpom i ostavimo da naraste. Teleće i ovčije meso isječemo na parčad, posolimo i ostavimo na hladnom mjestu 1 h. Sameljemo meso i luk, Sjedinimo smjesu, posolimo i ostavimo na hladnom mjestu 1 h.

Sastojci

Za ćevape:

- 150 grama ovčijeg mesa
- 3 glavice luka
- 450 grama telećeg mesa
- so i mljeveni crni biber

Za somun:

- 500 grama brašna
- 1 kašika sode bikarbone
- pola goveđe kocke za supu
- 250 ml vode
- pola svježeg kvasca
- 200 g kajmaka
- ulje

Pripremanje:

U sud sa 250 ml vode dodamo goveđu kocku za supu. Dodamo kvasac, sodu bikarbonu i 2 kašike brašna. Dobijenu smjesu prespremo u sud sa brašnom i posolimo. Nastavimo da tijesto mijesmo rukom, prekrijemo krpom i ostavimo da naraste. Teleće i ovčije meso isječemo na parčad, posolimo i ostavimo na hladnom mjestu 1 h. Sameljemo meso i luk, Sjedinimo smjesu, posolimo i ostavimo na hladnom mjestu 1 h.

Na mašinu za mljevenje dodamo cilindrični dio. Mašinom formiramo ćevape.

Naraslo tijesto dijelimo na dva jednaka dijela i razvučemo formirajući dva somuna debljime 2 cm. Stavimo na nabrašnjenu tepsiju i ostavimo da narastu. Koncem išaramo somune. Pečemo 40 minuta na 250 stepeni C.

Na nauljenom roštilju pečemo ćevape. Na roštilju pečemo i zelenu papriku zasječenu po dužini. U somune nanesemo kajmak i ćevape. Ponovimo postupak i redamo na činiju za serviranje. Dekorišemo mladim lukom i pečenom paprikom.

(Recept objavljen u časopisu Hrana i vino, broj 20.)

Novo