Meso zapečeno sa parmezanom i paradajzom
Sastojci:
- 500 g paradajza, 2 česna bijelog luka, 3 kašike ulja, sol, 4 komada bifteka, 2 kašike mladog sira, 100 g parmezana, biber.
Priprema:
1. Površinu paradajza cik-cak izrezati i odstraniti peteljku. Kuhati paradajz u ključaloj vodi, zatim oprati mlazom hladne vode, oguliti i isjeći na komade. U međuvremenu očistiti i isjeći luk. Dobro zagrijati ulje u tavi i dinstati luk i paradajz. Dodati sol, biber i kuhati uz stalno miješanje.
2. File od telećeg mesa oprati toplom vodom, zatim isprati hladnom, posušiti salvetom i peći sljedeće tri minute u preostalom ulju. Začiniti, uviti u aluminijsku foliju i držati na toplom. Izmiješati paradajz sa krem sirom i začiniti po želji.
3. Izvaditi meso iz folije i poredati u ravnu vatrostalnu posudu. Namazati prelivom napravljenim od paradajza i krem sira i posuti narendanim parmezanom. Zagrijati rernu i peći dok se ne napravi hrskava korica.
4. Na kraju meso posuti biberom u zrnu i uz to služiti osvježavajuću salatu.
(Recept objavljen u časopisu 'Vaša kuharica' broj 39.)