"Poslastice od insekata": Italijani uskoro uvode insekte u ishranu

Kiosk
"Poslastice od insekata": Italijani uskoro uvode insekte u ishranu
Italijanska kuhinja se nerijetko smatra najukusnijom na svijetu. Međutim, čini se da će Italijani uskoro prihvatiti ideju o uvođenju insekata u jelovnik.

Italijanska kuhinja se nerijetko smatra najukusnijom na svijetu. Međutim, čini se da će Italijani uskoro prihvatiti ideju  o uvođenju insekata u jelovnik.

Većini ljudi posmatranje insekata izaziva gađenje tako da ideja o jedenju istih zvuči suludo. Izgleda da je to samo stvar „lokalne tradicije“ i navika ishrane. Kada govorimo o hrani moramo spomenuti da ono što se u jednom gradu ili mjestu smatra odvratnim u drugom nekom obližnjem mjestu može biti jako dobra poslastica.

Nekoliko Italijanskih poduzetnika, koji su sasvim slučajno dva brata (poput vodoinstalatera, koji su se proslavili Nitendom), pokušavaju da promjene stereotip o insektima u svojoj zemlji. Bozzaotra bros (braća) su jos 2000-te godine uzgajali insekte kao hranu za rijetke i egzotične vrste životinja. Nakon nekoliko godina su uvidjeli da je velika potražnja za insektima u ishrani ali ne samo kod drugih životinja nego i kod ljudi.

Italijanska kuhinja je jako dobro poznata u svijetu po najboljem načinu kuhanja. Puna je vrhunskih poslastica poput sicilijanskih peciva (čuveni Cannoli i Cassata kolač) i svjetskih poznatih pizza koje se nikako ne uklapaju sa ovom novom idejom o mravima i bubašvabama. Ipak, pored svega toga, dva brata tvrde da je potražnja za insektima kod Italijana velika i da njihova mala kompanija jedva snadbijeva tolike kupce.

Njihove „Poslastice od insekata“ se protežu od prženih osa do čokoladnih škorpiona i konzerviranih cvrčaka.

Italijanski zakoni o hrani su vrlo strogi, stoga dva brata moraju da poboljšaju svoj brend zujajućih  poslastica sa etiketom "nova hrana" na njima. Prodavajući ih pod nazivom "prirodni lijekovi" koristeći tipičnu italijansku genijalnost, varaju zakone vlasti kako bi zadovoljili svoje najzahtjevnije klijente.

Entomofagija je uobičajena praksa više od 2 milijarde ljudi širom svijeta, ali izgleda da vrlo mali broj građana zapadnih zemalja prihvata ideju jedenja kuhanih buba. Osim što ih mnogi ljudi smatraju poslasticom, insekti su bogati hranljivim tvarima.

Proteini insekata su mnogo slični mesu, samo sa smanjenim sadžajem opasnih masti. Također sadrže i nekoliko minerala i vitamina poput plemenitog vitamina B12.
Brašno insekata ne sadrži gluten i prema tome je pogodno za pacijente celijakije (nepodnošljivost organizma na gluten)i također ne sadrži antibiotike i hormone koji se koriste za stočnu hranu.

Jedenje insekata se smatra i etičkim zbog visoke održivosti .

Insekti zahtijevaju znatno manju potrošnju hrane od obične stoke, i  također emituju manje amonijaka i stakleničkih plinova. Bilo to nama odvratno ili ne, čini se da su insekti ipak "hrana budućnosti."

(Foto: Reuters) 

Novo