VRLO OPASNO! Koliko vas pije vodu dok jede? NAKON OVOG VIŠE NIKADA TO NEĆETE RADITI
Vjerovatno i vi kao većina ljudi pijete vodu tokom obroka. Međutim, da li ste znali da to može biti veoma loše? Nakon ovog članka promijenit ćete mišljenje.
Kod procesa varenja prva faza naravno započinje u ustima i tu treba da bude 25% spremna za varenje pre nego što stigne u stomak. Ovaj zadatak ostvaruju zubi, ali problem je što većina ljudi jede u žurbi i uopšte ne razmišlja o posljedicama.
Kada se hrana pravilno žvaće, usta proizvedu dovoljnu količinu pljuvačke koja pomaže da hrana sklizne u stomak vrlo lako. Pljuvačka zamjenjuje funkciju vode jer sadrži 98% vode i 2% digestivnih enzima i pomaže da se hrana lakše vari.
Kada pijemo vodu dok jedemo, proizvodi se manje pljuvačke,a time se proces varenja otežava. Ako se pravilno sažvakana hrana pomiješa sa pljuvačkom, lakše će se kretati do stomaka.
Nakon šti progutate, hrana stiže do želuca i nekoliko digestivnih enzima i želudačnih sokova se proizvode za varenje hrane. Jedna od takvih kiselina je najmoćnija hlorovodonična kiselina koji igra ključnu ulogu u varenju hrane koju smo pojeli.
Hlorovodonična kiselina ubija bakterije koje su preostale u hrani. Proces varenja traje oko dva sata i njegova snaga je smanjena kada se pije voda.
Dakle, ako se tečnost miješa sa hranom, ne samo da voda razrijedi probavne sokove, već se apsorbuje kroz “zidove” stomaka dok želučani sokovi ne počnu da djeluju.
Kada se to dogodi, supstanca postaje deblja od hrane i stomak neće imati dovoljno želučanog soka da je rastvori. Ovo dovodi do nesvarene hrane koja se apsorbuje kroz stomak dalje prema sistemu.
Teško je izbaciti naviku ispijanja vode tokom obroka, ali možete smanjiti na par malih gutljaja vode koja je sobne temperature
Cilj bi trebao biti da ste hidrirani 20 minuta prije jela, a zatim da ne pijete vodu barem pola sata nakon obroka.