PRONAŠLI SU ŽIVOG DEDU U MJESTU PORED ČERNOBILA: Ostali su ZAPREPAŠTENI kad su vidjeli kako izgleda (VIDEO)

Kiosk
PRONAŠLI SU ŽIVOG DEDU U MJESTU PORED ČERNOBILA: Ostali su ZAPREPAŠTENI kad su vidjeli kako izgleda (VIDEO)
.

Ivan Shamyanok (90) živi u blizini Černobila, samo nekoliko kilometara izvan zabranjene zone.

VUKOVI IZ ČERNOBILA UTJERUJU STRAH U KOSTI: Pogledajte kakve je zvjeri napravila radijacija! (VIDEO)​

Kada su vlasti njegovu suprugu i njega prije 30 godina tjerali da pobjednu od nadolazećeg radioaktivnog oblaka, oni su to odbili.

"Za sada je sve u redu. Jučer su došli doktori, stavili me u krevet i provjeravali me i mjerili. Rekli su "Sve je u redu s tobom, deda”, priča Ivan i dodaje:

"Malo pjevam, malo radim u vrtu, živim polako."

Deda je objasnio kako se njegov život nije puno promijenio nakon katastrofe. On i njegova porodica nastavili su da jedu povrće i voće koje su sami uzgajali i dalje su držali krave, svinje i kokoške za meso, mlijeko i jaja. Nakon što mu je supruga napustila ovaj svijet, on je ostao sam sa rođakom koji živi na drugom kraju sela.

Pogledajte kako živi:

Podsjećamo, tog 26. aprila 1986. godine nuklearni reaktor br. 4 centrale u Černobilu, stotinjak kilometara sjeverno od Kijeva, eksplodirao je tokom ispitivanja sigurnosti. Nuklearno gorivo je gorjelo deset dana izbacujući u atmosferu radioaktivne čestice koje su se, po nekim procjenama, raspršile na tri četvrtine površine Europe.

Oko 35.000 odraslih osoba i oko 1.400 djece zatražilo je pomoć koja je direktno vezana za posljedice nuklearne nesreće. Različite razine zdravstvenih posljedica prouzročenih radioaktivnošću osjetilo je preko 2,4 miliona ukrajinskih građana, a konačne zdravstvene posljedice znat će se tek nakon nekoliko desetljeća. 

 

Novo